Låna ansvarsfullt
När du tar ett lån tar du även på dig ett ansvar. Pengarna du lånar ska du betala tillbaka i tid tillsammans med räntor och andra eventuella avgifter. Innan du skickar in en låneansökan bör du alltid tänka igenom ditt beslut genom att se över din ekonomiska situation och vilka möjligheter du har att betala tillbaka lånet. Det är viktigt att du lånar på ett ansvarsfullt sätt, annars är risken stor att du hamnar i djupa skulder som är svåra att ta sig ur.
Budget- och skuldrådgivning kan hjälpa dig med ekonomiska problem
Alla kommuner i Sverige ska kunna erbjuda budget- och skuldrådgivning, så om du har hamnat i ekonomiska svårigheter eller är på väg att göra det kan du alltid kontakta din kommun. Där kan du få hjälp med att få en överblick över din ekonomi och dina skulder, samt ta fram en plan för hur du ska betala av skulderna.
Kronofogden kan hjälpa dig som är skuldsatt
Om du har skulder hos Kronofogden kan du även få råd och hjälp från dem. Har du skulder du inte kan betala kan du ansöka om att få skuldsanering. Det innebär att du betalar av en del av dina skulder under ett antal år. Resterande skulder avskrivs, och när skuldsaneringen är slut har du inte längre några skulder.
Låna aldrig pengar om du har fastnat i spelmissbruk
Om du, som många andra, har fastnat i spelmissbruk är lån inte den rätta vägen. Du drar bara på dig mer skulder och skuldberget växer sig bara högre. Vi avråder alla från att låna pengar för att finansiera ett missbruk, oavsett om det handlar om ett spelmissbruk eller någon annan form av missbruk.
Har du ett spelmissbruk finns det hjälp att få från bland annat Stödlinjen. Stödlinjen är en nationell stödinsats för dig med spelproblem. Du kan kontakta stödlinjen via telefon, chatt eller via ett webbformulär och du är anonym. Stödlinjen kan ge råd och stöd både till dig med spelmissbruk och till dina anhöriga. Tillsammans arbetar ni fram lösningar på ditt spelmissbruk.
Är du osäker på om du har ett spelmissbruk erbjuder stödlinjen ett test som kan ge dig svar på dina frågor.
Konsekvenser av att inte betala tillbaka lånet i tid
Ta aldrig ett lån som du inte kan betala av i tid, det kan få förödande konsekvenser. Om du inte betalar ditt lån efter påminnelser och inkassokrav skickas ärendet vidare till Kronofogden. Förutom att din obetalda skuld går till Kronofogden tillkommer påminnelseavgift, inkassoavgift och handläggningsavgifter.
Kronofogden kommer därefter att försöka driva in skulden på ett eller annat sätt. Du kan till exempel bli tvungen att sälja av saker, en eventuell bil eller din bostad. I slutändan får du dessutom en betalningsanmärkning som gör livet svårt på många sätt.
Med en betalningsanmärkning får du svårt att
- teckna abonnemang
- få hyreskontrakt
- ta lån.
I värsta fall kan det även bli svårt att få jobb. Många arbetsgivare drar öronen åt sig om de får en jobbansökan från en person med en betalningsanmärkning. Det gäller framför allt om tjänsten innebär ekonomiskt ansvar.
Låna inte om du inte behöver
Undvik att låna pengar om du inte behöver, det gäller oavsett om du har ekonomiska svårigheter i dagsläget eller inte. Vill du köpa något är det bättre att du sparar ihop pengarna själv innan du köper det. Genom att du sparar ihop pengarna kan du även undvika impulsköp.
Tips! Fråga en familjemedlem eller släkting om du kan få låna och betala tillbaka när du har möjlighet.
Om du köper en bostad eller bil kan det vara oundvikligt att inte låna åtminstone en liten del. Försök ändå att spara ihop så mycket pengar du kan. Ju mer pengar du kan lägga i handpenning för bil- eller bostadsköpet, desto mer pengar kan du spara på räntekostnader.
Undvik högkostnadskrediter
Undvik högkostnadskrediter i den mån det går. Det är lån på mindre belopp med kort återbetalningstid och väldigt hög ränta. I och med att lånen är på så pass små belopp är det oftast bättre och lättare att spara ihop pengarna.
Info! Högkostnadskrediter är lån med en effektiv ränta som är minst 30 procent högre än Riksbankens referensränta.
Se över din ekonomi innan du tar ett lån
Det finns självklart fall då det är motiverat att ta ett lån. Men det gäller att du tänker till i förväg så att du inte drar på dig skulder du egentligen inte har råd med. Börja därför alltid med att se över din ekonomi innan du tar ett lån.
Frågor du ska ställa dig innan du tar ett lån:
- Hur mycket kommer lånet att kosta mig varje månad?
- Hur mycket pengar kommer jag att ha över på kontot varje månad?
- Hur påverkas min ekonomi av eventuella räntehöjningar?
När du har besvarat de här frågorna kan du även besvara den sista och viktigaste frågan: Har jag råd? Tänk även på att du alltid vill ha lite marginaler när alla månadskostnader är betalda. På så vis kan du undvika att få ekonomiska problem.
Jämför lån från olika banker och långivare
Oavsett vilket typ av lån du vill ha bör du alltid jämföra bankerna och långivarna. På så sätt kan du hitta den aktören som kan erbjuda dig lägst ränta. Ett bra tips är att ta hjälp av en låneförmedlare som jämför flera aktörer samtidigt. Då slipper du kontakta varje enskild bank eller långivare, och dessutom tas det bara en kreditupplysning på dig. Drar du på dig för många kreditupplysningar kan det bli svårare att få ett lån beviljat.
Det här ska du titta på när du jämför lån:
- Den effektiva räntan. Den effektiva räntan är räntan för lånet med alla övriga avgifter inräknade. Genom att jämföra den effektiva räntan kan du enkelt se vilken aktör som är billigast på marknaden. Varje bank och långivare är enligt lag skyldig att presentera den effektiva räntan.
- Återbetalningstiden. En kortare återbetalningstid är bra för att minska dina räntekostnader, men däremot blir din månadsavgift högre. Med en längre återbetalningstid får du lägre månadskostnad, men i och med att du betalar av lånet under fler månader blir dina räntekostnader högre. Välj en återbetalningstid som passar din ekonomi.
Samla dina lån för att sänka dina räntekostnader
I regel ska du inte ta ett lån för att betala av ett annat lån. Det enda undantaget är om du ska samla dina lån. Att samla lån innebär att du tar ett större lån för att betala av flera mindre lån, oftast högkostnadskrediter. Genom att bara ha ett enda större lån blir det lättare att hålla koll på skulderna samtidigt som du kan få ned dina räntekostnader.
Det bästa sättet att samla ett lån är att utöka ett befintligt bostadslån och använda pengarna för att betala av skulderna. Boräntan är betydligt mycket lägre än räntan för högkostnadskrediter, så det finns mycket pengar att spara.
Tänk på! Var uppmärksam när du utökar ditt bolån så att det inte leder till högre amorteringskostnader enligt rådande amorteringskrav.
Om du inte har någon privatägd bostad eller möjlighet att utöka något bolån är ett vanligt privatlån det näst bästa alternativet. Räntan för privatlån är också mycket lägre än räntan för snabblån.
Få lägre ränta med en medlåntagare
När du tar ett lån kan du sänka dina räntekostnader genom att ta hjälp av en medlåntagare. Det innebär helt enkelt att medlåntagaren står med på lånet och blir betalningsskyldig om inte du klarar av att betala för det. I och med att ni är två personer som är betalningsansvariga får du lägre ränta på ditt lån.