Inlåningsränta
Inlåningsränta är en ränta du får när du sätter in och sparar pengar på en viss typ av konto. Du får med andra ord avkastning på pengarna du sätter in, vanligtvis i utbyte mot att banken eller långivaren får ”låna” dem. På den här sidan berättar vi mer om inlåningsränta och vad som kan vara bra för dig att tänka på.
Skillnaden mellan inlånings- och utlåningsränta
När man pratar ränta är det ofta kostnaden för lånade pengar man syftar på: när du tar ett lån måste du ju betala en viss ränta till banken eller långivaren för att du får låna pengarna under en viss tid. Då pratar man om utlåningsränta, medan inlåningsränta alltså är den ränta du får av banken för att du sparar dina pengar hos dem.
Hur hittar man högsta inlåningsräntan?
Innan du ger dig ut på jakt efter bästa möjliga inlåningsränta måste du har klart för dig hur du vill spara dina pengar: det finns nämligen olika slags inlåningskonton med olika slags villkor. Innan du kan börja jämföra erbjudanden hos olika företag behöver du för det första bestämma om du ska ha ett konto med eller utan insättningsgaranti, och för det andra om ett rörligt obundet konto eller ett fasträntekonto passar dig bäst.
Men om du inte har koll på de olika begreppen eller hur de olika kontotyperna fungerar är det ju svårt att veta vad du behöver. Därför går vi igenom vad insättningsgaranti innebär och vad som skiljer ett rörligt obundet konto från ett fasträntekonto här nedanför.
Insättningsgaranti
Insättningsgarantin fungerar som ett slags skydd för dig som sparare, och gör att du kan få ut dina pengar igen även om företaget du har sparkontot hos skulle försättas i konkurs. Skyddet är statligt, vilket innebär att det är staten som ersätter dig om företaget du har pengarna hos inte har möjlighet eller om Finansinspektionen helt enkelt har tagit det beslutet.
Det finns dock en gräns för hur mycket du kan få i ersättning. Maxbeloppet ligger på 1 050 000 kronor per person, så har du mer än så på ditt konto finns det en risk för att du förlorar summan som överstiger den gränsen.
Hur omfattas man av insättningsgarantin om man har flera konton hos olika institut?
Insättningsgarantin gäller som sagt per person, men också per institut. Så har du konton hos olika företag (som är anslutna till garantin) omfattas du upp till maxbeloppet hos var och ett av dessa företag.
Hur fungerar det om man väljer konto utan insättningsgaranti?
Väljer du ett konto utan insättningsgaranti får du helt enkelt inget statligt skydd och kan därför förlora dina insatta pengar om företaget går i konkurs. Värt att tänka på är också att många av de företag som erbjuder den högsta inlåningsräntan inte är anslutna till insättningsgarantin.
Rörligt obundet konto
Med ett rörligt obundet konto kan du ta ut pengar från kontot när som helst. Att kontot är ”rörligt” betyder att räntan kan förändras under den period du sparar pengar på kontot, vilket kan innebära både för- och nackdelar beroende på om den justeras upp eller ner.
Fasträntekonto
Ett fasträntekonto är precis som namnet antyder bundet, och bindningstiden ligger vanligtvis på mellan tre månader och fem år. Under den tiden kommer du ha den inlåningsränta du fick när du började spara.
Info! I vissa fall har fasträntekonton förmånligare ränta än rörliga obundna konton, men inte alltid.
Eftersom kontot är bundet måste du i regel betala en viss summa för att ta ut pengar innan bindningstiden har löpt ut. Den här kontotypen passar alltså bäst för dig som är säker på att du kan klara dig utan ditt sparkapital under en längre period.
Vilket inlåningskonto ska jag välja?
Det finns vissa saker som är extra viktiga att tänka igenom innan du väljer inlåningskonto. Vi berättar vilka de är här nedanför.
Tänk igenom följande innan du väljer inlåningskonto
- Hur du vill använda dina pengar framöver. Behöver du ha fri tillgång till sparpengarna eller klarar du dig utan dem under en längre period? Fundera med andra ord på om rörligt obundet konto eller ett fasträntekonto passar dig och din livssituation bäst.
- Om ränta eller säkerhet är viktigast för dig. Du får förvisso i regel betydligt högre inlåningsränta med ett konto utan insättningsgaranti, men då löper du å andra sidan en större risk att förlora pengarna om företaget skulle gå i konkurs.
- Läs alltid igenom villkor och garantier noggrant. Innan du öppnar ett konto och börjar spara är det viktigt att ha stenkoll på vad som gäller och vilka eventuella garantier som finns och hur de fungerar. Du kan då vara säker på att få ett bra sparkonto utifrån dina förutsättningar och preferenser.