Låna pengar utomlands – 3 alternativ
Det går att låna pengar utomlands via flera olika alternativ. Vilka alternativ som går att välja på beror på i vilket land du är folkbokförd samt önskemål om bolån eller privatlån.
Låna pengar under utlandsresan
Förutsatt att du är folkbokförd i Sverige, och har med BankID på resan, kan lån tecknas från ett annat land än Sverige. Bankerna kontrollerar inte var personen befinner sig varken när ansökan skickas in eller när pengarna betalas ut.
Behöver större summor betalas, exempelvis vid olycksfall eller självrisk på hyrbil, kan ett svenskt lån tecknas och pengarna vara tillgängliga inom ett, eller ett par, dygn. Grundläggande krav oavsett bank är:
- 18 år – I Sverige får lån och krediter enligt lag inte beviljas till personer under 18 år.
- Folkbokförd – Samtliga kreditgivare kräver att personen är folkbokförd i Sverige. Det kan däremot skilja under hur många år personen måste ha varit folkbokförd.
- Taxerad inkomst – Taxerad inkomst är den inkomst som Skatteverket har registrerat som skattepliktig inkomst.
- BankID – För att signera låneavtalet behövs BankID.
Utländska långivare
Ett alternativ är att låna pengar direkt från utländska långivare. Med andra ord banker och kreditgivare som erbjuder sina tjänster i det land där du befinner dig.
I likhet med banker i Sverige finns däremot olika krav som måste vara uppfyllda för att ansökan ska kunna beviljas. Främst handlar det om att personen behöver vara folkbokförd i landet och därutöver finns krav på inkomst, ålder m.m.
Det finns däremot vissa lån som kan tecknas hos utländska långivare utan att personen är folkbokförd i det land där utlåning önskas ske. Dessa undantag beskrivs under kommande två rubriker.
Teckna bolån utomlands
Bolån kan tecknas utomlands även om personen inte är skriven i det land där bostaden ska köpas. Orsaken är att bostaden används som pant för lånet och att banken därmed kan ta över och sälja den om lånet inte återbetalas.
Bolånet tecknas i samband med köp av bostad och förmedlas oftast av den fastighetsmäklare som anlitats vid köpet. Sker köpet utan mäklare behöver den utländska banken kontaktas på egen hand vilket kan vara relativt krångligt. Det är orsaken till att fastighetsmäklare oftast anlitas även vid enklare bostadsaffärer.
Kom ihåg att bolån som tecknas utomlands kan ha helt andra regler än i Sverige. Det kan bland annat tillkomma flera kostnader utöver räntan och förväntad återbetalningstid kan begränsas av lagkrav. I Spanien är det exempelvis krav på att belåningsgraden inte får vara över 60% i det fall som personen inte är skriven i landet.
(Fastighetsbyrån förklara – Få bolån i Spanien och Portugal)
Vanliga frågor och svar
Nej, du behöver vara folkbokförd i det land där du vill låna pengar. Därmed uppstår ett problem för de som är skrivna i Sverige men jobbar i Norge.
Ja, sedan 2016 har alla EU-medborgare laglig rätt att öppna bankkonton i andra länder. Rättigheten gäller däremot inte sparkonton. I vissa fall kan även banken kräva att anledning anges gällande varför konto önskas.
Enklaste sättet att låna pengar utomlands är att skicka låneansökan till en bank i det land där du är folkbokförd.