Vad är ett handpenningslån?

Ett handpenningslån är ett lån utan säkerhet som du tar för att täcka summan för handpenningen. Handpenning är den summa du betalar in till säljaren direkt efter att budgivningen är avslutad.

Vad är handpenning?

Handpenning fungerar lite som en deposition. Säljaren vill ha handpenningen som säkerhet för att du inte ska dra dig ur köpet. Handpenningen ligger normalt sett på 10 procent av köpeskillingen och betalas i samband med kontraktskrivningen.

Visste du? Köpeskilling är försäljningspriset på fastigheten, alltså den summa som säljare och köpare är överens om.

Det är förhållandevis vanligt att man inte har råd att betala handpenningen när kontraktet ska skrivas på. Då kan du välja att ta ett handpenningslån. Lån till handpenning är relativt vanligt och kan ofta användas som en del av kontantinsatsen.

När tar man ett handpenningslån?

I många fall har köparen pengar låsta vid köptillfället, till exempel om den nuvarande bostaden inte har blivit såld när handpenningen ska betalas. Ett handpenningslån täcker då de 10 procent du behöver betala i handpenning.

Den enda gången du bör ta ett lån till handpenning är om du inte vill eller kan betala handpenningen själv. Tänk dock på att ett handpenningslån måste tecknas innan bostadsköpet.

Handpenningslånet tecknas innan bostadsköpet

Ett handpenningslån täcker bara en mindre del av bostadens kostnad och måste också tas innan själva köpet. Ofta tar man ett sådant lån i samband med bolånet. I många fall kräver långivaren också att lån till handpenning tas från samma bank där du tecknat ditt bolån.

Anledningen till att ett handpenningslån måste tas innan bostadsköpet är eftersom handpenningen betalas relativt snabbt inpå att budgivningen är över, och senast när ni skriver kontrakt.

Hur fungerar handpenningslån?

Handpenningslån är alltså ett lån utan säkerhet som du tar för att betala handpenningen på (minst) 10 procent vid köptillfället.

Ett handpenningslån måste du ofta ta på samma bank som du väljer att ha ditt bolån. Det är också vanligt att ett handpenningslån har en återbetalningstid på max sex månader, men det varierar beroende på vilken långivare som utfärdar lånet.

Vissa långivare kräver att lånet till handpenningen löses i samband med att du får tillträde till din bostad.

Är ett handpenningslån och ett lån utan säkerhet samma sak?

Både ja och nej. Ett handpenningslån är ett lån utan säkerhet. Men samtidigt måste du ofta ta ett lån till handpenning på samma bank som du tecknar ett eventuellt bolån, medan du kan ta ett vanligt privatlån från vilken långivare du vill.

Däremot gäller ungefär samma regler när du tar ett handpenningslån som när du tar ett privatlån.

Det är alltid bäst att spara ihop till handpenningen

Om du har kapital för att täcka handpenningen är det ofta ett bättre alternativ än att ta ett handpenningslån. Eftersom ett handpenningslån är ett lån utan säkerhet har det nämligen i många fall en relativt hög ränta och dessutom kort återbetalningstid.

Det bästa är alltså att betala handpenningslånet kontant, men om du ska låna är det mycket viktigt att jämföra handpenningslån.

Jämför handpenningslån

Du bör alltid jämföra olika långivare för att få en bra ränta på ditt handpenningslån. Du kan jämföra handpenningslån här nedan men du kan också se flera långivares erbjudanden.

Tänk dock på att om du tänkt låna till handpenningen från en annan bank än du tänkt ta bolånet från måste du först kolla med din bank om det är okej.

När du jämfört handpenningslån och bestämt vilken långivare som skulle ge dig bäst villkor gäller det för dig att ta ställning till om du har råd att betala tillbaka lånet. Tänk på att lån till handpenning ofta måste betalas tillbaka inom sex månader. 

Om du dessutom tänkt teckna ett bolån måste du räkna med att även det kommer att innebära en större månadskostnad för en lång tid framöver.

Tips! I de fall du tänkt teckna ett bolån och långivaren kräver att handpenningslånet också tas hos dem kan det vara bra att jämföra handpenningslån samtidigt som du jämför bolån.

Genom att jämföra olika långivare säkerställer du att du får de bästa villkoren samt ränta på ditt handpenningslån.

Tänk på det här innan du ansöker om lån till handpenning

Det finns två saker som är värda att tänka på innan du tar ett lån till handpenning. Det ena är att handpenningen kan användas för att betala av en del av kontantinsatsen. Den andra är att handpenningslån kan ha bättre villkor än andra privatlån.

Handpenningen kan vara en del av kontantinsatsen

Många tror att handpenning och kontantinsats är samma sak. Det är det inte. Handpenningen är summan på 10 procent som du betalar till köparen när budgivningen är klar. Kontantinsatsen är summan på minst 15 procent som du betalar eftersom bolånet maximalt kan täcka 85 procent av bostadens värde.

En kontantinsats måste alltså täcka minst 15 procent av bostadens värde medan en handpenning är 10 procent av bostadens värde. I vissa fall kan man få använda handpenningen som en del av kontantinsatsen. Då blir alltså kontantinsatsen mindre än 15 procent. Handpenningen måste dock alltid vara minst 10 procent av bostadens värde.

Om man tar ett lån till handpenningen på 10 procent återstår exempelvis endast 5 procent av kontantinsatsen. 

Exempel: Marcus köper en bostad för 1000 000 kr, handpenningen blir då 100 000 kr. Han finansierar detta genom ett handpenningslån. När han senare tar ett bolån täcker det 850 000 kr, och kontantinsatsen på 150 000 kr täcks alltså inte. Eftersom han redan har betalat 100 000 kr i handpenning behövs bara 50 000 kr utöver detta. Det kan finansieras av honom själv eller genom ett kontantinsatslån.

För att ta reda på om du får använda handpenningen som en del av kontantinsatsen bör du kontakta långivaren.

Handpenningslån kan ha en lägre ränta än privatlån

Räntan för ett handpenningslån är ibland lägre än räntan är för andra lån utan säkerhet. Ofta kan du också ta handpenningslånet hos samma långivare som du tar bolånet, vilket kan ge dig ännu bättre villkor.

Därför kan det vara en god idé att prata med den långivare du tar ditt handpenningslån hos. Då kan du fråga om villkoren kan ändras till det bättre om du dessutom tar ett bolån hos långivaren.