En checkkredit, även kallad företagskredit, är en kontokredit för företag. Med en beviljad checkkredit kopplad till företagskontot kan företaget när som helst ta ut och använda pengar från krediten. Företaget betalar bara ränta under tiden krediten nyttjas och bara på den del av krediten som nyttjas. Utöver ränta betalas även en årsavgift. Med en checkkredit finns alltså möjlighet att röra sig med mer pengar än vad som finns på kontot, så länge som man håller sig inom kreditgränsen.

Krediten återbetalas vanligtvis när inbetalningar görs till företagskontot och saldot blir positivt igen. Men det finns även checkkrediter med mer flexibel återbetalning, där man kan bestämma själva hur mycket ni ska betala av per månad. Det finns dock i regel ett visst minimibelopp att hålla sig till.

Exempel:
Företaget Svenssons AB beviljas en checkkredit på 300 000 kr till en ränta på 5 %.
Några dagar senare behöver de köpa in material för 150 000 kr men har endast 50 000 kr på företagskontot. När de betalar sin faktura på 150 000 kr dras 50 000 kr från företagskontot och 100 000 kr aktiveras i checkkredit.

 

5 dagar senare får Svenssons AB en inbetalning på företagskontot från en kund för ett jobb de gjort. Inbetalningen var på 125 000 kr vilket gör att 100 000 kr automatiskt dras för att återbetala checkkrediten och resterande 25 000 kr sätts in på företagskontot. De har nu ett saldo på 25 000 kr på sitt företagskonto och ingen kvarvarande skuld till checkkrediten.

 

Svenssons AB ska nu betala ränta för de 5 dagar som de utnyttjade krediten.
Beräkningen av räntan blir (0,05 x 100000 x 5)/360 = 69,44 kr.

 

OBS, man räknar vanligtvis med 360 dagar på ett år istället för 365 dagar när man beräknar ränta. Det är den såkallade räntedagsbasen 30/360. Det betyder att man räknar räntan som om alla månader hade 30 dagar.

Info! En checkkredit fungerar i stort sett som ett kreditkort, men med skillnaden att krediten finns på ett konto i stället för på ett kort.

Ränta på checkkredit

Checkkredit från en av de svenska storbankerna har vanligtvis en ränta på riksbankens Styrränta + 6 %. Om styrräntan exempelvis är på 3,25 % betalar man alltså 9,25 % i ränta för företagskrediten.

Man betalar endast ränta på den del av krediten som man faktiskt nyttjar och endast under den tid man nyttjar den. Det är den stora fördelen med checkkredit jämfört med ett vanligt företagslån. Långivaren sätter räntan på krediten utifrån sin riskbedömning av företaget. De tittar till exempel på kassaflöde, försäljning och vinst, hur länge företaget har varit aktivt, antalet kunder och om det finns betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Årskostnad tillkommer

Utöver räntan på nyttjad kredit tillkommer en årskostnad, även kallad kontraktsränta, som vanligtvis uppgår till 1-2 % av det beviljade kreditbeloppet, även kallat limitbeloppet.

Har företaget en beviljad checkkredit på 100 000 kr kostar den alltså 1000 kr per år plus eventuell ränta vid nyttjande av krediten.

Fördelar och nackdelar med checkkredit/kontokredit

Det finns både för- och nackdelar med kontokredit. Den största fördelen är att man endast betalar ränta på den del av krediten man nyttjar. Den största nackdelen är att man betalar en årsavgift.

Fördelar

  • Man behöver bara betala ränta på den delen av krediten som används.
  • Det finns pengar till hands när företaget behöver (ni slipper ansöka om nytt lån varje gång).
  • Det finns möjlighet att välja kredit i olika valutor (fördel för er som har löpande in- eller utbetalningar i utländsk valuta).

Nackdelar

  • En fast årsavgift tillkommer alltid (oavsett om ni utnyttjar krediten eller inte).
  • Det är ingen passande lösning för långsiktig finansiering.

Hur stor checkkredit kan man få?

Storleken på en checkkredit kallas för limit. Företag kan normalt beviljas en limit på 10 % av företagets omsättning men teoretiskt sett kan man få checkkredit på upp till flera miljoner kronor. Maxbeloppen (limiten) skiljer sig rätt rejält mellan olika långivare. Och hur mycket pengar just ditt företag kan få låna beror på företagets kreditvärdighet och ekonomiska förutsättningar i stort. Ju lägre risk ni utgör för långivaren, desto högre lånebelopp (och lägre ränta) har ni chans att få.

Hur stor bör man ha?

När man tecknar en företagskredit bör man tänka på att man måste betala den årliga kostnaden. Därmed bör man teckna en checkkredit som är stor nog för att täcka behovet men så liten som möjligt för att hålla nere kostnaden.

Vad krävs för att få checkkredit?

  • Företaget ska ha en giltig bolagsform.
  • Minst en av företagets ägare ska bo i Sverige.
  • Företaget ska ha varit aktivt en viss tid (vanligtvis minst sex månader).
  • Företaget ska ha en viss omsättning (minimigränsen kan variera mellan olika långivare).
  • Företaget får inte ha några skulder hos Kronofogden.
  • Någon form av säkerhet måste (i regel) lämnas till långivaren.

Som du ser gäller i stort sett samma krav som för vanliga företagslån. Tänk på att de vi listar här ovanför är grundläggande krav, och att exakt vilka som gäller kan variera något mellan olika långivare. Läs därför alltid igenom långivarnas villkor noggrant innan du skickar in en ansökan.

Vilken slags säkerhet kan man lämna för att få checkkredit?

Två vanliga säkerheter för checkkrediter är företagsinteckning och fastighetsinteckning. En företagsinteckning kan till exempel vara varulager, inventarier, fakturor eller patent, medan en fastighetsinteckning helt enkelt är en fastighet.

Gå i borgen – bli personligt betalningsansvarig

Om företaget inte kan eller vill lämna någon säkerhet för krediten måste någon från företaget (vanligtvis företagsägaren eller vd:n) i de flesta fall då gå i personlig borgen. Personen som går i borgen blir då personligt betalningsansvarig för krediten om företagen av någon anledning inte skulle klara av att betala tillbaka pengarna till långivaren.

Har företaget andra tillgångar som kan användas som säkerhet kan alltså checkkredit beviljas utan personlig borgen.

Kan man få checkkredit med betalningsanmärkningar?

Ja, ett företag kan få checkkredit trots betalningsanmärkningar, men det kommer helt klart att bli svårare eftersom det är relativt få långivare som accepterar det. Och även hos långivare som kan acceptera betalningsanmärkningar är det inte helt säkert att just ni får låna, utan det beror på hur många anmärkningar det handlar om, hur gamla de är och orsaken till varför anmärkningen (eller anmärkningarna) utfärdades.

Viktigt att tänka på när man ansöker om checkkredit

Innan ni skaffar checkkredit bör ni jämföra erbjudanden från olika långivare för att få en så låg ränta och bra villkor som möjligt. Vissa långivare har nämligen relativt höga årsavgifter och så kallade kontraktsräntor (som tas ut även om ni inte nyttjar krediten), vilket kan göra checkkrediten onödigt dyr. Särskilt om man jämför med ett vanligt företagslån.

Det kan även vara bra att sätta upp en tydlig plan för hur och exakt till vad checkkrediten ska användas. Det kan förvisso kännas tryggt att ha en checkkredit att ta ut pengar ifrån när det behövs, men risken är att företaget börjar leva över sina tillgångar och använda mer pengar än det finns täckning för. Tänk på att bara utnyttja krediten när företaget verkligen behöver, och med sunt förnuft.

Så ansöker du om checkkredit

Här följer en guide över hur du ansöker om checkkredit till ditt företag:

  1. Gå till långivarens hemsida och fyll i en ansökan (till exempel information om företagets finansieringsbehov och vad pengarna ska användas till).
  2. Banken eller långivaren går igenom din ansökan och gör en kreditupplysning på företaget.
  3. Du får besked från långivaren så snart som möjligt (i vissa fall kan du behöva komplettera ansökan med ytterligare uppgifter).
  4. Om långivaren godkänner din ansökan betalas pengarna ut till företagskontot.

Finns det företagskrediter utan UC?

Ja, det finns långivare som erbjuder checkkredit och använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC. Ett par exempel på andra kreditupplysningsföretag är Creditsafe Dun & Bradstreet. Tänk på att långivaren alltid gör en kreditupplysning på företaget i samband med en låneansökan, oavsett om lånet eller krediten är med eller utan UC.

Vad kan en checkkredit användas till?

I de flesta fall används en checkkredit för att förbättra likviditeten (ett mått på ett företags kortsiktiga betalningsförmåga). Under vissa perioder kanske intäkterna inte är tillräckligt stora för att täcka utgifterna, och då kan en checkkredit vara lösningen. Eftersom företaget då kan ”gå minus” på kontot upp till en viss gräns kan utgifterna betalas innan intäkterna har landat på kontot.

En checkkredit kan även användas för att finansiera en större investering, till exempel om företaget ska anställa ny personal eller behöver köpa ny utrustning.

När bör man undvika checkkrediter?

Ni bör undvika checkkrediter (egentligen alla typer av lån och krediter) om det finns några som helst tveksamheter kring företagets ekonomiska förutsättningar och framtida återbetalningsmöjligheter. En checkkredit är trots allt en skuld som ska betalas tillbaka, och klarar ni inte det riskerar ni att hamna i en skuldspiral som kan påverka företaget en lång tid framöver.

Vänta med checkkrediten tills företagets ekonomiska situation är stabil, så har ni dessutom större chans att få låna med låg ränta och bättre villkor överlag.

Olika bolagsformer

Det finns olika bolagsformer och checkkrediter fungerar på ungefär samma sätt för de olika formerna.

Aktiebolag

Ett aktiebolag kan få en checkkredit beviljad. Som säkerhet för krediten kan en privatperson behöva gå i personlig borgen om inga andra tillgångar kan använda som säkerhet, exempelvis inventarier.

Enskild firma

Man kan få checkkredit som enskild firma. Det fungerar på samma sätt som för aktiebolag men med skillnaden att man alltid blir personligt betalningsansvarig om företaget inte klarar av att betala tillbaka krediten. Det gäller för alla typer av lån och krediter som tas i enskild firma.

Handelsbolag

Handelsbolag kan få en checkkredit beviljad. När handelsbolag tecknar checkkrediter eller andra typer av lån blir samtliga delägare alltid personligt betalningsansvariga ifall företaget inte klarar av att betala tillbaka krediten.

Beräkning

För att räkna ut hur mycket ränta man betalar för utnyttjandet av krediten räknar man enligt följande:
(räntan i decimalform x utnyttjad kreditbelopp x antal dagar krediten nyttjas)/360.
Om man använt krediten flera gånger under året räknar man ut räntekostnaden för varje tillfälle och plussar sedan ihop de till en totalsumma.

För att räkna ut hur mycket checkkrediten kostat totalt under året plussar man ihop årskostnaden med räntekostnaden för nyttjad kredit.

Varför räknar man med 360 dagar istället för 365?
360-dagars året är en praxis som används av banker och finansinstitut världen över. Den används för att man räknar med att varje månad är 30 dagar vilket gör beräkningar standardiserade och enklare att utföra. 360 dagar istället för 365 innebär att räntan som långivaren får in per dag blir något högre.

Amortering

En checkkredit amorteras vanligtvis automatiskt när det kommer in pengar på företagskontot som krediten är kopplad till. Vissa kreditgivare skickar istället en faktura månadsvis för återbetalningen.

Checkkredit för nystartat företag

Ett nystartat företag kan beviljas checkkredit, men det kommer troligtvis bli lite svårare. Många långivare kräver nämligen att företaget ska ha varit verksamt en viss tid, och det är även vanligt att långivaren vill se tidigare bokföring för att kunna sätta ränta och villkor för checkkrediten. Som nystartat företag kan ni dock ha större chans att få lån om ni ansöker hos en mindre nischbank än hos någon av storbankerna.

Checkkredit eller företagslån

Checkkredit är vanligtvis bättre och billigare än företagslån om krediten bara ska användas till och från under året för att balansera företagets likviditet. Företagslån passar vanligtvis bättre till långsiktiga investeringar.

Räntor och villkor hos svenska banker

De flesta större svenska bankerna erbjuder checkkrediter till företag. Samtliga banker har individuell prissättning vilket innebär att du måste ansöka för att få reda på vilken ränta och årsavgift du blir erbjuden. Här är några exempel:

Swedbank

Swedbank erbjuder en bra och flexibel checkkredit till företag som kan användas när som helst. Ränta betalas endast på den del av krediten som utnyttjas och krediten betalas automatiskt av när pengar kommer in på företagskontot.

SEB

SEB tillhandahåller en flexibel checkkredit för företag som kan användas vid behov. Du betalar ränta endast på den summa du faktiskt använder, och krediten återbetalas automatiskt när pengar sätts in på företagets konto.

Nordea

Nordea, som kallas sin checkkredit för kontokredit, erbjuder en smidig checkkredit för företag som kan användas när det behövs. Ränta debiteras endast på det belopp som tas i anspråk.

Handelsbanken

Handelsbanken erbjuder en flexibel checkkredit för företag som kan användas när det behövs. Ränta betalas endast på det belopp som utnyttjas, och krediten återbetalas automatiskt när pengar sätts in på företagets konto. Dessutom kan du välja att ta krediten i olika valutor.

Länsförsäkringar

Länsförsäkringar, som kallar sin checkkredit för kontokredit, erbjuder en enkel och flexibel lösning för företag som kan nyttjas vid behov. Ränta betalas endast på det belopp som används.

SVEA ekonomi

SVEA erbjuder en checkkredit som kan nyttjas när som helst. Ränta betalas endast på nyttjat kreditbelopp och kreditskulder regleras automatiskt när pengar kommer in på kontot. På SVEA.s hemsida kan du logga in och kontrollera din företagskredit.

SVEA tar en fast årsavgift. Just nu ser deras prislista ut såhär:

Storlek på kreditKostnad
10 000-100 000 kr95 kr/mån
101 000-200 000 kr195 kr/mån
201 000-400 000 kr395 kr/mån
401 000-750 000 kr695 kr/mån
751 000-1 000 000 kr995 kr/mån

Räntan sätts individuellt.

Bokföra checkkredit

En checkkredit räknas som en kortfristig skuld men bokförs trots det i kontogrupp 23 – Långfristiga skulder. Den bokförs här trots att det är en kortfristig skuld. Detta har historiskt blivit en etablerad praxis i BAS-kontoplanen. Skulden som uppstår vid utnyttjande av en checkkredit är i praktiken kortfristig, men placeras ändå i kontogrupp 23 av tradition och praktiska skäl.

Om du vill vara extra tydlig och följa striktare definitioner av kortfristiga och långfristiga skulder kan du överväga att:
Använda ett konto i kontogrupp 24 (som innehåller kortfristiga skulder), exempelvis 2420 (Kortfristiga låneskulder) om du vill särskilja kortfristiga skulder mer formellt i din balansräkning.

Så bokför du de olika momenten

Man behöver inte bokföra att checkkrediten beviljas om det inte finns en uppläggningsavgift som ska betalas, då behöver den bokföras. Annars är det först när krediten utnyttjas som bokföring behöver ske.

  • Outnyttjad checkkredit behöver inte bokföras.
  • Bokför en skuld när checkkrediten utnyttjas.
  • Bokför ränta och avgifter vid användning av krediten.

Bokföring av checkkrediten när den inte utnyttjas

Ingen bokföring krävs: Så länge du inte har använt din checkkredit, är det inget du bokför i din redovisning. Det är endast en kreditmöjlighet och utgör ingen faktisk skuld eller transaktion.

Bokföring vid utnyttjad checkkredit

När du utnyttjar checkkrediten blir den en del av företagets skulder och ska bokföras enligt följande:

  • Ökning av bankkonto (tillgång): Du ökar ditt tillgängliga saldo på ditt bankkonto.
  • Skuldkonto (checkkredit): Du bokför motsvarande belopp som en skuld på ett specifikt konto för checkkrediten (t.ex. konto 2330 – Checkräkningskredit).

Exempel på bokföringspost vid utnyttjad checkkredit:

  • Debet: 1930 – Företagskonto (beloppet du har utnyttjat från checkkrediten)
  • Kredit: 2330 – Checkräkningskredit (motsvarande belopp som en skuld)

Bokföring av ränta och avgifter

Om du använder checkkrediten kommer du också att få betala ränta och eventuella avgifter. Dessa kostnader bokförs enligt följande:

  • Ränta: Bokförs som en räntekostnad (konto 8400 – Räntekostnader).
  • Avgifter: Bokförs vanligtvis som bankkostnader (konto 6570 – Bankkostnader).

Exempel på bokföringspost för räntekostnader och avgifter:

  • Debet: 8400 – Räntekostnader (för ränta)
  • Debet: 6570 – Bankkostnader (för eventuella avgifter)
  • Kredit: 1930 – Företagskonto (beloppet som betalats)

Årsavgiften

När årsavgiften betalas bokförs den enligt följande:

  • Debet konto 8413.
  • Kredit konto 1930 eller det konto checkkrediten är kopplat mot.

Balansräkning

Outnyttjad checkkredit syns inte i balansräkningen. När checkkrediten nyttjas syns beloppet på balansräkningens skuldsida. Den specifika posten kan då placeras under kortfristiga skulder, vanligtvis som ”Checkräkningskredit” eller ”Kortfristiga lån”.

Vanliga frågor om checkkredit och företagskredit

Är checkkredit och företagskredit samma sak?

Ja, checkkredit och företagskredit är samma sak.

Är det bara företag som kan få checkkredit?

Ja, checkkrediter riktar sig bara mot företag. Motsvarigheten för privatpersoner kallas kontokredit.

Vad kostar en checkkredit?

Företaget betalar ränta på den del av krediten som används, men det tillkommer även en fast kreditavgift som betalas varje månad eller år för att få ha krediten tillgänglig (oavsett om krediten nyttjas eller ej). Hur stor avgiften är beror på hur stor kredit du har tillgång till. Ju högre maxgräns du har på checkkrediten, desto högre är avgiften. Vanligtvis är årsavgiften på 1-2 % av beviljad kredit.

Hur återbetalar man en checkkredit?

Man betalar både ränta och amortering på den del av krediten som används (plus eventuella andra avgifter som tillkommer). Återbetalningen görs i regel varje månad via faktura. Skulle ni vilja öka amorteringen för att betala av skulden snabbare, eller lösa hela skulden på en gång, går det oftast bra.

Kan man få checkkredit som privatperson?

Nej, för privatpersoner heter det istället kontokredit.

Vad är en dynamisk checkkredit?

Det är en typ av flexibel fakturabelåning som innebär att företaget lånar pengar med kundfakturor som säkerhet.

Vad heter checkkredit på engelska?

Check credit, credit facility, overdraft eller overdraft facility.

Kan checkkredit användas till investeringar?

Ja, men tänk på att jämföra med andra alternativ, exempelvis företagslån, eftersom de kan innebära lägre räntor och kostnader.

Kan man ha ett kreditkort istället för företagskredit?

Ja, om endast mindre kreditbelopp ska nyttjas kan ett kort vara ett alternativ. Jämför alltid och se vilket alternativ som blir billigast för företaget innan en kredit eller ett kreditkort tecknas.

Vad är svensk företagskredit?

Svensk företagskredit AB är ett företag i Stockholm med org-nr 556500-7423.

Svensk företagskredit kan även vara en företagskredit som erbjuds av en svensk bank eller kreditinstitut och avses hjälpa svenska företags finansieringsbehov.

Vad är en kreditlina?

Kreditlina är bara ett annat ord för checkkredit/företagskredit.