EU-lån, även kallat företagslån med EU-stöd, är ett lån framtaget av Europeiska Investeringsfonden (EIF) för framför allt småföretagare. Det är ett företagslån med förmånliga villkor, som är menat att hjälpa små företag med ekonomin. Du får som mest låna 550 000 kronor med EU-lån.
Tips! Om du vill låna mer än 550 000 kronor kan du jämföra företagslån utan EU-stöd.
Till skillnad från ett vanligt företagslån är ett EU-lån karaktäriserat av att Europeiska Investeringsfonden går in med 80 procents garanti på det belopp företaget lånar. Det innebär att företaget själv bara behöver ha ett borgensåtagande på 20 procent. Dessutom är räntan ofta bättre på EU-lån.
Krav för att få ta EU-lån:
- Företaget måste vara ett aktiebolag
- Omsättning på max 20 miljoner kronor
- Max 20 miljoner kronor i totala tillgångar
- God kreditvärdighet
- Minst ett bokslut
- Max nio anställda
Varför finns EU-lån?
Syftet med EU-lån är att ge småföretag en chans att låna kapital med lägre risk. Smålån har annars ofta hög risk, vilket också innebär hög ränta. Med EU-lån vill man alltså ge småföretagare bättre villkor.
Det är mycket ovanligt att få ett företagslån utan borgen. Normalt sett kräver långivaren personlig borgen för hela företagslånet, alltså 100 procent av lånebeloppet. Men eftersom Europeiska Investeringsfonden täcker 80 procent av lånet med en garanti för EU-lån, behöver borgensmannen endast stå för 20 procent, vilket motsvarar en femtedel av det totala lånebeloppet.
Man kan säga att Europeiska Investeringsfonden tar 80 procent av risken medan ditt företag bara behöver ta 20 procent av risken. Det kallas även för EU-garantin.
Med ett EU-lån får företaget låna maximalt 550 000 kronor och återbetalningstiden får inte överstiga 60 månader.
För- och nackdelar med EU-lån
Fördelar
- Låg risk
- Borgensåtagande på 20 procent
- Låg ränta
Nackdelar
- Endast för små till medelstora företag (max 20 miljoner omsättning)
- Beviljas endast för aktiebolag
- Lån på maximalt 550 000 kronor
Får alla ta företagslån med EU-stöd?
Nej, inte alla företag beviljas lån med EU-stöd. Eftersom EU-lån framför allt riktar in sig på små till medelstora företag har man bestämt att företagets omsättning och tillgångar inte får överstiga 20 miljoner kronor per år.
Företagslån med EU-stöd beviljas bara för bolagsformen aktiebolag. Företaget måste också vara registrerat och verksamt inom EU.
Hur ansöker jag om EU-lån?
Du ansöker om EU-lån genom vanliga långivare eller låneförmedlare. Du behöver oftast inte göra en särskild ansökan för EU-lån, utan du skickar in en låneansökan precis som vanligt. Uppfyller du kraven för att få ett EU-lån kan du få sådana erbjudanden. Men du kan också få erbjudanden på ”vanliga” företagslån med samma ansökan.
Eftersom det krävs ett fastställt och registrerat bokslut för att ta ett EU-lån måste du bifoga det senaste bokslutet för att kunna få erbjudanden om EU-lån.
Så ansöker du om EU-lån
- Jämför olika långivare för att hitta en som passar dig bäst.
- Kontrollera så att långivaren erbjuder företagslån med EU-stöd.
- Fyll i de uppgifter som efterfrågas.
- Skicka in ansökan.
- Ansökan behandlas av långivaren och det tas en kreditupplysning.
- Du får ett lånelöfte skickat till dig.
- Skriv under.
- Klart!
När får jag inte ta EU-lån?
Du får inte ta EU-lån om företaget inte uppfyller kraven för att få lån. Förutom de krav som vi listat ovan gäller också att företaget inte får vara nystartat eftersom det krävs minst ett bokslut.
Vanliga frågor om EU-lån
EU-lån är ett lån för små aktiebolag på maximalt 550 000 kronor där Europeiska Investeringsfonden går in och tar 80 procent av risken, vilket gör att du bara behöver gå i borgen för 20 procent.
Nej, alla EU-lån kräver ett borgensåtagande från låntagaren.
Nej, alla företag kan inte ansöka om EU-lån. Bland annat måste företaget vara registrerat och verksamt inom EU, det får inte ha en omsättning på mer än 20 miljoner kronor och det måste vara ett aktiebolag.
Ja, men då måste du antagligen ansöka om EU-lån i det land som företaget är registrerat eftersom de flesta svenska långivare kräver att ditt företag är registrerat i Sverige.
Du kan som mest låna upp till 550 000 kronor med EU-lån.