Ibland är det mer fördelaktigt att ta ett privatlån och låna ut pengarna till företaget istället för ett företagslån. Detta eftersom ränta och villkor vanligtvis är bättre för privatlån.
Primärt uppstår fördelen om banken kräver personlig borgen för företagslånet eller checkkrediten. Orsaken till det är att den ekonomiska risken blir densamma som vid ett företagslån med personligt ansvar/borgen. Dessutom kan mer flexibla lånevillkor skapas gentemot företaget. Det finns även skattemässiga fördelar med detta. Se mer om fördelarna under kommande rubriker.
Tänk på!
Att ta ett privatlån och sedan låna ut beloppet till det egna företaget kan vara fördelaktigt om följande stämmer:
- Du söker företagslån till ett nystartat företag
- Du söker finansiering för ett företagsköp
- Du driver enskild firma eller ett handelsbolag som bolagsform
- Du driver aktiebolag, förutsatt att banken kräver personlig borgen
- Du driver aktiebolag, förutsatt att bolaget inte har egendom att belåna
Om en eller flera av ovanstående förutsättningar är uppfyllda, kan det vara fördelaktigt att ta ett privatlån eller höja sitt eget bolån för att sedan låna ut summan till det egna företaget.
Fördelar med att finansiera företaget med privatlån
Om företagaren tecknar privatlån, eller höjer sitt bolån, och sedan lånar ut denna summa till sitt eget företag uppstår följande fördelar:
- Vanligtvis lägre ränta – Generellt ges lägre ränta på privatlån än företagslån. Vad det beror på verkar inte ens bankerna själva kunna svara på. Detta enligt egen erfarenhet då vi varit i kontakt med olika banker.
- Mer flexibla lånevillkor – Privatlån har vanligtvis mer flexibla villkor än företagslån. Bland annat går det att ha betalningsfria månader eller räntefritt i början. Dessutom har privatlån generellt längre amorteringstid än företagslån vilket därmed kan skapa en lägre månadskostnad.
- Skattemässigt fördelaktigt för företagaren – Genom att företaget betalar ränta till företagaren tas pengar ut ur företaget till en lägre beskattning än vid uttag av lön eller utdelning. Läs mer under rubriken ”Låg skatt på ränteintäkter”.
Företagsform avgör risk och juridiskt ansvar
Företagsform avgör vilket juridiskt ansvar som ägarna har gällande skulder som uppstår inom företaget. Det blir därmed en avgörande faktor gällande om privatlån eller företagslån bör prioriteras.
Aktiebolag
Ett aktiebolag är en juridisk person som ansvarar för sina egna skulder. Ett företagslån till ett aktiebolag kräver inte alltid personlig borgen, men om det görs, blir borgensmannen skyldig att betala hela skulden om företaget inte kan. Därmed innebär både privatlån och företagslån samma risk för företagaren – vid personlig borgen.
För aktiebolag finns flera finansieringsalternativ beroende på vilken slags säkerhet för lånet som används.
- Med säkerhet i egendom – Företagslån tecknas varpå exempelvis en fastighet används som säkerhet. Skulle lånet inte återbetalas kommer fastigheten säljas av banken varpå lånet regleras. Någon risk som privatperson uppstår inte.
- Med säkerhet i personlig borgen – Lånet tecknas och en person (vanligtvis firmatecknare) blir juridiskt ansvarig att återbetala skulden om företaget inte gör det. Risken ligger alltså i att företaget får betalningssvårigheter.
- Privatlån med egen utlåning – Företagaren tecknar ett privatlån och lånar ut denna summa till aktiebolaget mot ränta. Amortering och ränta betalas varje månad till privatpersonen som med denna summa betalar sitt privatlån. Risken ligger alltså i att företaget får betalningssvårigheter.
Personlig borgen och privatlån innebär samma risk
Som vi nämnt ovan, innebär ett företagslån med personlig borgen samma ekonomiska risk som att ta ett privatlån och låna ut summan till företaget. Om företaget får stora betalningssvårigheter och inte kan återbetala lånet blir privatpersonen i båda fallen juridiskt ansvarig för att betala tillbaka resterande skuld.
Enskild näringsverksamhet
Eftersom en enskild näringsverksamhet inte är en separat juridisk person är ägaren alltid personligt ansvarig för att lånet återbetalas. Om du driver en enskild näringsverksamhet innebär både privatlån och företagslån exakt samma risk. I praktiken betyder det att du inte kan få ett lån utan att gå i personlig borgen.
Privatlån eller företagslån till enskild firma kan därför väljas beroende på bäst villkor. Oavsett val kommer privatpersonen vara juridiskt ansvarig för att lånet återbetalas. Om det inte sker kan Kronofogden göra utmätning på personen.
Handelsbolag
Ett handelsbolag ägs av minst två delägare. Alla ägare är personligt och solidariskt ansvariga för bolagets skulder, vilket gör att både privatlån och företagslån till handelsbolag medför samma risk. Precis som för enskild näringsverksamhet innebär detta att du inte kan få ett lån utan att gå i personlig borgen.
Vid ett företagslån blir alla ägare solidariskt ansvariga för lånet, vilket innebär att banken kan kräva återbetalning av hela skulden från en eller flera ägare. Som privatperson tar man därmed samma risk som vid en enskild näringsverksamhet.
Krav på behov av kapital
Utlåning av pengar, till ett eget företag, får enbart ske om det finns ett kapitalbehov hos företaget. Med andra ord sker privat utlåning istället för att ett företagslån tecknas. Förutsatt att det finns ett kapitalkrav är däremot denna utlåning ett enkelt sätt att ”få ut” pengar från företaget till låg skatt.
Så fungerar det i praktiken
Nedan visas hur det praktiskt kan gå till när en företagare, som exempelvis driver ett aktiebolag, väljer att ta ett privatlån för att sedan låna ut beloppet till sitt bolag. Det är dock tillåtet för vilken privatperson som helst att låna ut pengar till ett företag, inte bara företagsägare.
1. Jämför och teckna privatlån
En jämförelse har skett mellan företagslån, med personlig borgen, och olika privatlån. Det visar sig att privatlånet har betydligt bättre villkor och därmed tecknas. Pengarna betalas ut till personens bankkonto inom 1 – 3 bankdagar.
2. Utlåning till aktiebolag
Ett skuldebrev upprättas mellan dig som privatperson och det aktiebolag som pengar ska lånas ut till. På skuldebrevet framgår exempelvis ränta och amorteringsplan. Kom ihåg att räntan måste vara marknadsmässig. Det finns visserligen inte någon juridisk definition på ”marknadsmässig ränta” men en praxis från 2012 anger att 3 % + statslåneräntan är en övre gräns.
Räntan kan vara högre än praxis – men inte oskäligt högt
Praxis fungerar som vägledning, men ett lån från dig till ditt företag med högre ränta kan vara fullt motiverat om det stöds av bevis för vad som är aktuellt på marknaden.
Så här skriver Skatteverket om marknadsmässig ränta:
”Vad som är marknadsmässig ränta måste avgöras i varje enskilt fall utifrån vad företaget skulle betala till en utomstående långivare. Hänsyn bör tas till riskexponering m.m.”
Det viktiga är att du har dokumentation som visar att du jämfört flera räntor för företagslån och att du har konkreta ränteförslag från olika långivare. Om du exempelvis får erbjudanden om 12 % från flera långivare kan detta anses vara en mer realistisk marknadsmässig ränta i ditt fall.
Du får dock inte ta ut en högre ränta än vad som anses vara marknadsmässig. Detta för att undvika vad som kallas ”förtäckt utdelning” och ”olovlig utdelning”.
Bokföring
När transaktionen har genomförts bokförs det på konto för ”lån från närstående personer, långfristig del”, förslagsvis kontoplan 2393.
3. Återbetalning
Aktiebolaget återbetalar sedan skulden enligt lånevillkoren. Detta genom att betala amortering och ränta till den person som lånat ut pengarna. En stor fördel är därmed att villkoren kan utformas helt och hållet utifrån företagets behov. Det kan exempelvis innebära betalningsfria månader eller att det är räntefritt vissa månader.
4. Privatpersonen betalar skatt
Förutsatt att ränta betalas på lånet behöver privatpersonen lyfta upp ränteintäkterna på inkomstdeklarationen. Dessa kommer i första hand att kvittas mot räntekostnader (exempelvis privatlånet) och om det uppstår ett positivt räntenetto betalas 30 % skatt på den summan.
Kom ihåg att banker och kreditgivare automatiskt rapporterar betalda räntor till Skatteverket. Däremot måste du själv ange den ränta du erhåller för ditt lån till aktiebolaget.
5. Om företaget inte kan betala
Om företaget inte kan betala kvarstår bankens krav på att privatlånet måste betalas. Med andra ord behöver privatpersonen betala detta lån med egna medel.
Om företaget istället hade tecknat ett företagslån med personlig borgen, skulle samma situation uppstå. När företaget inte kan betala lånet vänder sig banken till borgensmannen (privatpersonen) med krav på återbetalning. Privatpersonen måste då betala lånet med egna medel.
Låg skatt på ränteintäkter
Utöver att flexibla lånevillkor, och lägre ränta, kan uppnås via lösningen med privatlån finns ytterligare en fördel. När företaget betalar ränta till företagaren får företagaren ut pengar ur bolaget till en låg beskattning (30 %). Skatten blir därmed lägre än vid uttag av lön. I följande exempel önskas 100 000 kronor lånas.
Räkneexempel
Företagslån – 10 % – Företaget betalar 10 000 kronor i ränta per år.
Privatlån på 8 % – Företaget betalar 10 000 kronor i ränta per år till privatpersonen. Privatpersonen betalar i sin tur 8 000 kronor i ränta på privatlånet, vilket ger ett positivt räntenetto på 2 000 kronor per år. På denna summa betalas 600 kronor i skatt (30 %), vilket innebär att personen behåller 1 400 kronor efter skatt som beskattad inkomst.
OBS!
Självklart går det att erbjuda företaget en lägre, men inte högre, än en marknadsmässig ränta. Privat utlåning kan exempelvis ske till 9 %, vilket skulle innebära att företaget sparar pengar samtidigt som privatpersonen får ränteintäkter med lägre skatt än på lön.
Frågor och svar
Nej, företagslån kan enbart tecknas av fysiska eller juridiska personer med F-skatt.
Banker och kreditbolag brukar i regel kräva att en firmatecknare går i personlig borgen när ett företagslån tecknas. Juridiskt kan däremot vem som helst göra det.
Det finns ingen lag som anger högsta tillåtna effektiva ränta på företagslån. Detta till skillnad mot lån för privatpersoner där begränsning finns för högkostnadskrediter.