Se upp när du förhandlar din ränta nästa gång. Även om du får högre ränterabatt kan du fortfarande ha högre ränta än genomsnittskunden. Foto: Mats Wiklund/Shutterstock.com
BolånNu när bolåneräntorna höjs är det kanske viktigare än på länge att se till att ha bra räntevillkor. Men en granskning som SvD Näringsliv har gjort visar att bolånekunder efter en förhandling kan få sämre ränta än tidigare, trots att man får en högre ränterabatt.
Enligt SvD Näringsliv har alla storbanker en liknande strategi. Det handlar om en slags devalvering av ränterabatten. Ränterabatten blir helt enkelt inte lika mycket värd som tidigare.
Skillnad på listränta och snittränta
När man förhandlar räntan på sitt bolån är det bra att ha koll på skillnaden mellan listränta och snittränta.
Listräntan är den ränta som banken marknadsför för sina lån. Men det är sällan man som kund får listräntan rakt av, utan oftast får man en ränterabatt som man förhandlar fram med banken.
Snitträntan är ett genomsnitt av de boräntor bankens kunder faktiskt har förhandlat sig till. Alla banker måste redovisa vad deras genomsnittsränta är för de olika bindningstiderna varje månad.
Jämförelse mellan listränta och snittränta visar devalvering
När SvD jämförde skillnaden mellan listräntan och snitträntan blev det tydligt att ränterabatten har devalverats. Om man tar Swedbank som exempel, så hade de en listränta på 2,39 procent i oktober 2021. Snitträntan låg på 1,50 procent. Den genomsnittliga ränterabatten var alltså 0,89 procent.
Om en kund hade fått en ränterabatt på 0,89 procent under den tiden kunde hen alltså vara nöjd med det.
Säg att denna kund ett år senare förhandlar sig till en högre ränterabatt på 1,00 procent. Vid första anblick kan det tyckas vara en bra deal. Men i oktober 2022 låg Swedbanks listränta på 4,34 procent, och snitträntan på 3,10 procent. Det innebär en genomsnittlig ränterabatt på 1,24 procent.
I praktiken har kunden alltså fått sämre villkor. Trots att hen har fått större ränterabatt har hen sämre villkor än den genomsnittliga kunden.
Viktigt att hålla koll på snitträntorna
När du ska förhandla med din bank är det alltså jätteviktigt att du har koll på vad den genomsnittliga ränterabatten ligger på. Acceptera inte bara en större ränterabatt, utan se till att dina villkor faktiskt är i linje med andra kunders villkor.
Om din bank inte vill ge dig den ränta du vill ha kan det faktiskt vara värt att byta långivare. Jämför bolån här hos oss och se om det finns någon långivare som kan ge dig bättre villkor. I våra tabeller kan du se både listräntor och snitträntor.
Tycker du att din bank inte erbjuder dig tillräckligt bra ränta kan det vara värt att byta. Ett smidigt sätt att jämföra räntor hos olika långivare är att använda en låneförmedlare. Då kan du få erbjudanden från flera långivare, men det tas bara en kreditupplysning.