Att låna pengar för att ha råd med semestern är ingen bra idé, enligt Moa Langemark. I stället ska man anpassa semestern efter plånboken. Foto: maxbelchenko/Shutterstock.com
PrivatekonomiDet är lätt hänt att man kanske spenderar mer pengar än man hade tänkt på semestern. Finansinspektionen varnar för att en hel del kan komma att skuldsätta sig under sommarledigheten. Det finns en risk att människor tar smålån för att finansiera konsumtion för pengar de egentligen inte har, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark till SvD Näringsliv.
Yougov har gjort en undersökningen på uppdrag av Nordnet, som visar att var åttonde svensk mellan 18 och 29 år tar lån för att åka på semester. En undersökning från Länsförsäkringar visar liknande tendenser: var tolfte barnfamilj tar ett blancolån för att finansiera semestern.
Moa Langemark säger att vi människor har svårt att tänka oss in i en situation som ligger längre fram i tiden. Därför kan det vara lockande att konsumera här och nu och skjuta upp själva betalningen till framtiden.
“Välj en semester som passar din plånbok”
Moa Langemark betonar att man inte ska sätta sig i en situation där man inte kan betala tillbaka pengarna. Det är viktigt att man väljer en semester som passar ens ekonomi.
Även om räntorna är på väg att bli lägre och det ser ut att bli ett bättre ekonomiskt läge till hösten går det aldrig att förutse exakt vad som kommer hända. Därför är det viktigt att man inte sätter sig i en situation som senare blir svår att ta sig ur.
Gör en budget för semestern
Moa Langemarks tips för att förebygga ekonomiska svårigheter i höst är att göra en budget för semestern. Man bör inte heller ta dyra smålån.
Ett sätt att uppskatta hur mycket pengar som behövs till semestern är att titta på utgifterna man hade under föregående års semester. På så sätt kan man undvika att dra på sig skulder som måste betalas av i höst.