Ansök om lån

Du ansöker enklast om lån direkt på långivarens hemsida. Men du kan också besöka ett bankkontor och fylla i en låneansökan i pappersform om du föredrar det. Skickar du ansökan elektroniskt kan du få svar inom 24 timmar, men skickar du in ansökan på papper tar det längre tid att få svar.

Steg-för-steg-guide – så ansöker man om ett lån

  1. Bestäm lånebelopp
    Fundera på hur mycket du behöver låna och varför.
  2. Använd en låneförmedlare
    Använd jämförelsetjänster för att hitta den långivare som erbjuder bäst villkor, som ränta, återbetalningstid och avgifter.
  3. Fyll i ansökan
    Fyll i ansökningsformuläret. Du behöver ange personuppgifter, önskat lånebelopp och återbetalningstid
  4. Skicka in ansökan
    Kontrollera att alla uppgifter är korrekta och skicka in ansökan. Detta görs i princip alltid digitalt och signeras med Bank-ID.
  5. Vänta på kreditprövning
    Långivaren eller låneförmedlaren gör en kreditkontroll för att bedöma din återbetalningsförmåga. Detta steg tar vanligtvis några minuter.
  6. Godkännande eller avslag
    Om ansökan godkänns får du ett låneerbjudande med detaljer om ränta, avgifter och återbetalningsvillkor. Vid avslag kan du få besked om varför. Har du använt en förmedlare får du vanligtvis flera olika erbjudanden.
  7. Granska dina låneerbjudanden
    Läs igenom dina erbjudanden noga och säkerställ att du förstår villkoren innan du accepterar ett erbjudande.
  8. Signera låneavtalet
    Signera avtalet digitalt eller fysiskt för att bekräfta att du accepterar villkoren.
  9. Få utbetalning
    Efter att avtalet är signerat betalas lånet ut till ditt konto. Tiden för detta varierar mellan långivare men kan ske samma dag.

Vad innebär en låneansökan?

En låneansökan är ett formulär som du fyller i när du ansöker om ett lån. Syftet med en låneansökan är att långivaren ska kunna göra en rättvis och säker bedömning av din ekonomi för att kunna fatta ett beslut om hur mycket pengar du får låna och till vilken ränta.

Vilka uppgifter du behöver fylla i på låneansökan kan variera beroende på vilken långivare du ansöker om lån hos. Men det finns några uppgifter som är vanliga i de flesta låneansökningar.

Vanliga uppgifter i en låneansökan

  • Fullständigt namn
  • Personnummer
  • Postadress
  • Civilstånd
  • Sysselsättning
  • Inkomst
  • Vilken typ av lån du ansöker om (bostadslån eller privatlån)
  • Lånebelopp

När du ansöker om lån görs en kreditupplysning på dig

En kreditupplysning är en bedömning av din kreditvärdighet. Genom kreditupplysningen får långivaren information om din inkomst, om du har några aktiva krediter och om du har några betalningsanmärkningar eller något skuldsaldo hos Kronofogden.

Om du har registrerade betalningsanmärkningar kan det påverka dina chanser att få ett lån. Då är det inte lika många långivare som vill ge dig ett lån, och du kanske inte kan få låna så mycket som du vill.

Använd låneförmedlare för att undvika många kreditupplysningar

Din kreditvärdighet kan försämras om det tas många kreditupplysningar på dig under en kortare period. Vill du jämföra lån från flera långivare kan det därför vara bra att använda en låneförmedlare. Då registreras nämligen bara en förfrågan på dig i kreditupplysningsregistret, även om du får svar från flera olika banker. Dessutom ökar sannolikheten för att du snabbt hittar det bästa och billigaste låneerbjudandet för just dig.

Vad händer efter att jag har skickat in min låneansökan?

När du har skickat in din låneansökan går långivaren igenom den. Sedan gör de en kreditprövning utifrån uppgifterna i din låneansökan och genom en kreditupplysning. Om du gör en låneansökan genom långivarens hemsida får du svar inom 24 timmar. Gör du en låneansökan på pappersformat på långivarens kontor får du i regel svar inom 48 timmar.

Villkor för att få låna pengar

Det finns flera villkor som du måste uppfylla för att få låna pengar och det kan variera lite från bank till bank. Ålder är just ett sådant villkor som varierar beroende på vilken bank du vill låna pengar av. Det är vanligt att banken har 18, 20, 21 eller 22 år som minimiålder. Det kan också förekomma en maxålder. Vissa långivare vill inte att låntagaren är för gammal, eftersom det då kan finnas en risk att låntagaren inte kan betala tillbaka lånet innan han eller hon avlider.

Vissa långivare vill också att du har en fast årsinkomst. Här varierar kraven på minsta årsinkomst från bank till bank. Vissa långivare accepterar inte heller att du har några betalningsanmärkningar eller en pågående skuld hos Kronofogden. Dessutom kräver vissa banker att du är folkbokförd i Sverige.