Fakturabelåning
Fakturabelåning innebär att ett företag lånar pengar på sina utgående kundfakturor. I praktiken betyder det att företaget skickar fakturan direkt till ett finansbolag, som sedan lånar ut en andel av fakturans värde till företaget. När fakturan är belånad är det finansbolaget som skickar fakturan till slutkunden.
Hur fungerar fakturabelåning?
Fakturabelåning innebär att säljaren belånar sina kundfakturor hos ett finansbolag. Finansbolaget undersöker först slutkundens kreditvärdighet. När finansbolaget har godkänt lånet betalar finansbolaget ut pengar för de fakturor som företaget belånar och lämnar som säkerhet. Därefter tar finansbolaget över fakturan och fakturerar slutkunden.
De flesta finansbolagen kan låna ut mellan 65 och 90 procent av fakturans värde. Pengarna betalas vanligtvis ut inom 24 timmar efter att finansbolaget har godkänt lånet.
Tips! Genom att belåna dina fakturor kan du snabbt och enkelt förbättra bolagets likviditet.
När slutkunden har betalat får företaget som sålde fakturan resterande fakturabelopp återbetalat, minus ränta och avgifter till finansbolaget. Om kunden inte betalar måste företaget betala tillbaka pengarna till finansbolaget.
Fakturabelåning innebär inte någon förändring för företagets kund. För kunden gäller samma avtal och belopp som är avtalat med företaget som belånar fakturorna.
Fördelar med fakturabelåning
Det finns flera fördelar med att belåna en faktura.
- Bättre ekonomi. Företaget kan förbättra sin ekonomi när det väljer att belåna sina kundfakturor. Genom att belåna kundfakturorna får företaget snabbt in pengar. Det gör att företaget kan göra ännu fler affärer eller expandera snabbare än om företaget hade behövt vänta till sista betalningsdagen som står angiven på fakturan.
- Inget administrativt arbete. En annan fördel med fakturabelåning är att företaget som belånar sina fakturor inte behöver hålla på med allt det administrativa arbetet. Dessutom slipper man hantera påminnelser och inkassoärenden. Fakturabelåning är särskilt bra för mindre eller nystartade företag som kanske inte har råd att anställa någon som sysslar med det administrativa.
- Lägre avgift än vid fakturaköp. Hur mycket en fakturabelåning kostar skiljer sig mellan olika finansbolag. Men avgiften för fakturabelåning är lägre än för fakturaköp. Finansbolaget tar oftast ut en fast avgift eller någon procent på fakturabeloppet.
Nackdelar med fakturabelåning
Nackdelen med fakturabelåning är kostnaden. Om du hade skickat ut fakturan själv hade du inte behövt betala de räntor och avgifter som finansbolaget tar ut för att låna ut pengar till dig på dina fakturor.
Vad är fakturabelåning med regress?
Fakturabelåning med regress betyder att finansbolaget som lånar ut pengar till ditt företag har rätt att kräva tillbaka lånet om fakturan är obetald efter ett visst antal dagar efter förfallodatum.
Om du tecknar ett fakturabelåningsavtal med regress har finansbolaget rätt att lämna över ett inkassokrav på både ditt företag och slutkunden som inte har betalat fakturan.
Vad är fakturabelåning utan regress?
Fakturabelåning utan regress betyder att finansbolaget som belånade fakturan inte har någon ångerrätt. Finansbolaget tar över allt ansvar för fakturorna och står för hela risken. Det gör bland annat att ditt företag kan minimera kreditrisken.
Vad är skillnaden mellan fakturabelåning, fakturaköp och factoring?
Fakturabelåning är ganska likt factoring. Skillnaden är att företaget som belånar sina fakturor fortfarande äger fakturorna. Factoring innebär däremot att finansbolaget köper fakturorna från företaget och tar över hela ansvaret för att driva igenom betalningen från slutkunden.
Det är oftast billigare att belåna fakturan än att använda factoring, eftersom factoring innebär en högre risk för finansbolaget.