Kan man ta lån som student?

Ja, om långivaren bedömer att din ekonomiska situation är tillräckligt god kan även du som är student få lån. Men eftersom din inkomst troligtvis är begränsad kan det bli lite svårare. 

I samband med din låneansökan tar långivaren alltid en kreditupplysning på dig för att bedöma din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga, och då är inkomsten en tungt vägande faktor. Men långivaren bedömer även dina ekonomiska förutsättningar i stort, och räknar in både tillgångar och skulder.

Vad innebär ”att ta lån som student”?

I detta sammanhang innebär begreppet ”låna som student” att man helt enkelt tecknar ett vanligt  privatlån som en student. Lånet tecknas precis som vanligt och kan användas till i princip vad som helst.

Hur mycket kan man låna som student?

Hos många långivare kan du som student ansöka om lån på mellan 5 000 och 600 000 kronor. Hur mycket pengar just du får låna beror dock på dina ekonomiska förutsättningar och din kreditvärdighet. Även här är inkomsten en avgörande faktor, så är din inkomst begränsad blir också dina chanser att få låna ett större belopp begränsade.

Vad krävs för att få lån som student?

Kraven för att beviljas lån som student kan variera mellan olika långivare. Men det finns vissa grundkrav som i princip alla långivare ställer, oavsett om du är student eller ej. Vi listar de vanligaste kraven här nedanför

För att få lån som student måste du

  • Vara minst 18 år
  • Ha varit folkbokförd i Sverige i minst 12 månader
  • Vara fri från skulder hos Kronofogden
  • Ha en viss månadsinkomst (minimigränsen varierar mellan olika långivare)

Vilken ränta har lån för studenter?

Långivare sätter räntan individuellt utifrån hur de bedömer din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga. Ju bättre din ekonomiska situation bedöms vara desto lägre blir risken för långivaren, vilket i sin tur brukar resultera i en lägre ränta för dig som låntagare.

Att jämföra räntan hos flera olika långivare är alltid viktigt, men särskilt viktigt för dig som student som förmodligen inte har samma ekonomiska förutsättningar som en person som har jobbat heltid i flera år och har en fast inkomst. Det smidigaste sättet att jämföra flera olika erbjudanden utan att kreditbetyget påverkas är att ansöka via en låneförmedlare, så det rekommenderar vi även dig att göra.

Ansök om lån som student via Lendo
  • Jämför upp till 40 långivare
  • Tar bara en kreditupplysning
  • Erbjuder omfattande support

Så kan du få lägre ränta när du tar lån som student: våra 4 bästa tips

Det finns flera saker du kan göra för att förbättra dina förutsättningar att få låna med lägre ränta som student. Vi går igenom  dem lite kort här nedanför.

1. Jämför flera olika långivare

Du har betydligt större chans att hitta lånet med lägst ränta utifrån dina förutsättningar om du jämför erbjudanden från flera olika långivare. Ta inte bara första bästa. Det må kräva lite mer arbete av dig innan du hittar rätt, men det kommer att vara värt det i längden.

2. Undvik för många UC-förfrågningar

Varje gång du ansöker om lån tas en kreditupplysning på dig, och för varje kreditupplysning sänker UC ditt kreditbetyg. Har du redan ett lägre kreditbetyg är det därför viktigt att se till att du inte samlar på dig fler förfrågningar än nödvändigt.

Du håller antalet kreditupplysningar på en låg nivå genom att ansöka via en låneförmedlare. Då tas som sagt bara en kreditupplysning i samband med din ansökan, samtidigt som du kan få erbjudanden från flera olika långivare.

Har du redan flera förfrågningar i UC:s register kan det vara värt att vänta tills de försvinner innan du ansöker om lån.

3. Ha en medsökande på lånet

Om någon i din närhet, till exempel en förälder, kan ställa upp som medsökande bedömer långivaren era gemensamma ekonomiska förutsättningar och sätter räntan utifrån det. Det resulterar i de allra flesta fall i en lägrr ränta och bättre lånevillkor överlag.

Både du och din medsökande signerar låneavtalet,och har lika stort betalningsansvar för lånet under hela löptiden.

4. Håll ordning på din ekonomi och samla mindre lån

Innan du ansöker om lån bör du se till att städa upp i din ekonomi. Du kan till exempel lösa mindre avbetalningar och säga upp kreditkort eller kontokrediter som du inte använder. Har du mindre lån är det också en bra idé att samla lånen i ett större, eftersom det ser bättre ut ur långivarens perspektiv. Då har du dessutom goda chanser att få ner dina räntekostnader rätt rejält.

Så ansöker du lån som student

Att ansöka om lån, oavsett om du är student eller ej, är i de flesta fall relativt enkelt. Ännu en gång rekommenderar vi att du ansöker via en låneförmedlare, vilket gör det hela ännu smidigare. Du ser hur det går till på ett ungefär här nedanför.

  1. Fyll i en ansökan, där du får ange uppgifter om dig själv, din ekonomiska situation, hur mycket du vill låna och hur lång återbetalningstid du önskar, samt om du har en medsökande på lånet.
  2. Låneförmedlaren gör en kreditupplysning och skickar vidare din ansökan till sina samarbetspartners.
  3. Du får svar från de långivare som vill erbjuda dig lån och du kan då jämföra villkoren och välja erbjudandet som passar dig bäst (ansökan är inte bindande så du behöver inte tacka ja till något om du inte vill).
  4. Hittar du ett erbjdudande som du vill acceptera sigernar du avtalet, ofta med BankID.
  5. Långivaren betalar ut pengarna till kontot du  har angett.

Kan man få lån som student utan inkomst?

Ja, det finns vissa lån som är lättare att få om man till exempel har låg inkomst eller ingen inkomst alls. Det handlar framför allt om  mindre lån som sms-lån som har lägre krav överlag. Detta är dock inget vi rekommenderar att du tar på dig om du redan har begränsade ekonomiska förutsättningar, eftersom sådana lån ofta är betydligt högre räntor än privatlån och dessutom väldigt korta återbetalningstider.

Kan studenter ta lån utan UC?

Långivare som använder andra kreditupplysningsföretag än UC, som Creditsafe eller Dun & Bradstreet, erbjuder i stort sett bara mindre lån och krediter och inga större privatlån. Och sådana lån bör du som sagt vara försiktig med om du inte har en stabil ekonomi.

Är ditt kreditbetyg hos UC lågt på grund av många förfrågningar förstår vi att det kan vara lockande att söka sig till långivare utan UC, men det bästa i den här situationen är att försöka förbättra kreditvärdigheten eller vänta med en låneansökan tills förfrågningarna försvinner ur systemet.

Får man bolån som student?

Precis som för alla andra typer av lån är det din ekonomi och inkomst som avgör om du kan få bolån som student. Kraven för att få bolån är dock oftast ännu högre än för exempelvis privatlån eftersom det rör sig om större summor. Viktigt att tänka på är att du även måste kunna lägga en kontantinsats på 15 procent av bostadens värde, vilket kanske inte är det lättaste att spara ihop till som student.

En medsökande kan öka chanserna att få bolån som student

Eftersom det inte är lätt att ta sig in på bostadsmarknaden som student i dagsläget är det vanligt att ansöka om bolån tillsammans med en förälder. Föräldern blir då medsökande på lånet, och beroende på upplägg kanske även delägare av bostaden.

Finns det särskilda studentlån?

Hittills har vi beskrivit hur det går till att ta ett ”vanligt” lån som student, men det finns också särskilda (dock ytterst få) studentlån, alltså lån som man bara får ta som student. Och det vanligaste och mest kända studentlånet är förmodligen det från CSN (Centrala Studienämnden).

Vilka krav finns för att få CSN-lån?

Kraven för att få studentlån från CSN handlar framför allt om din ålder och omfattningen av dina studier.

Vilka åldersgränser gäller för att få CSN?

När det gäller ålder kan du ha rätt till bidrag till och med året du fyller 60 år, medan rätten till studielån begränsas från och med året du fyller 51. Det totala antalet veckor du kan få studiemedel minskar för varje år från året du fyller 51 till och med året du fyller 60.

Info! Från och med året du fyller 61 kan du varken få bidrag eller lån från CSN.

Det finns ingen nedre åldersgräns för CSN när du går eftergymnasiala utbildningar, till exempel på högskola eller universitet. Om det gäller studier på gymnasium, folkhögskola eller komvux har du rätt att få studiemedel andra halvåret året du fyller 20 år som tidigast.

Hur mycket måste man plugga för att få studentlån från CSN?

Det är din studietakt som avgör hur mycket pengar du får i studiestöd. Studietakten kan beskrivas som ett slags mått på hur mycket du pluggar i genomsnitt under en termin (eller studieperiod). För att räkna ut din studietakt delar CSN antalet poäng med antalet veckor du studerar under terminen. Det finns dock olika krav på studietakt beroende på vilket stöd det gäller. För att till exempel få studiemedel (bidrag + lån) eller studiestartsstöd måste du studera minst 50 procent.

Om vi fokuserar på CSN:s studiemedel så kan du som studerar 100 procent (heltid) få ut maximal ersättning, vilket är 3 289 kronor per vecka. Studerar du på deltid (75 procent) kan du få ut max 2 469 kronor per vecka, och studerar du på halvtid kan du få ut max 1 644 kronor per vecka.

Hur är återbetalningstiden på CSN-lån?

Återbetalningstiderna på studentlån är ofta långa, och hur ofta du ska betala in under året kan variera: vanligtvis antingen fyra gånger per år vid bestämda betalningstillfällen eller varje månad. Du får dock betala extra när du kan och vill. Du kan till och med börja betala tillbaka lånet medan du fortfarande studerar om du har tillräckligt goda ekonomiska förutsättningar.

Hur mycket du ska betala tillbaka beror såklart på hur stor skuld du har, hur lång återbetalningstid du har och hur hög räntan är.

Tänk på! Skulle du få tillfälliga svårigheter med återbetalningen kan du ansöka om att få betala mindre under den perioden.

Har du en stor skuld och väljer att betala in minsta möjliga summa per år kommer återbetalningen av studielånet pågå under väldigt många år, så se över vilka återbetalningsmöjligheter du har när du har slutat plugga och börjat jobba. Ju mer du betalar av per år desto snabbare går det också att bli skuldfri.

Vanliga frågor

Hur stort lån kan man få som student?

Det beror på långivarens bedömning av din kreditvärdighet och betalningsförmåga, men vanligtvis kan du ansöka om privatlån på mellan 5 000 och 600 000 kronor.

Vilka är kraven för att få lån som student?

Kraven kan variera något mellan olika långivare. De flesta kräver dock att du är minst 18 år, folkbokförd i Sverige, är fri från skuldsaldo hos Kronofogden och har en viss månadsinkomst.

Kan jag som student ta lån med betalningsanmärkningar?

Det finns vissa långivare som kan acceptera betalningsanmärkningar om din ekonomiska situation är stabil i övrigt. Är du student har du dock kanske vissa ekonomiska begränsningar och tillsammans med betalningsanmärkningarna utgör det en större risk för långivaren, vilket kan göra det svårt att få en låneansökan beviljad.

Hur hög ränta får jag när jag tar lån som student?

Långivaren sätter räntan utifrån bedömningen av din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga. Ju bättre din ekonomi är, desto lägre ränta har du chans att få. Som student har man dock sällan en stabil och hög inkomst, så du får vara beredd på att få en något högre ränta. Läs våra tips på hur kan låna med lägre ränta som student högre upp på sidan!

Vilket slags lån kan jag få som student?

Med de rätta ekonomiska förutsättningarna kan du få i princip alla slags lån. Privatlån är dock det vanligaste att ta som student eftersom kraven är högre på bolån. Och som vi nämnde högre upp på sidan rekommenderar vi att du undviker snabblån, sms-lån och högkostnadskrediter, även om dessa lån oftast är lättare att få.