Bottenlån

Bottenlån är en term som tidigare användes för bolån. Innan bolånetaket infördes kunde man låna till hela inköpssumman för bostaden. Lånet delades då ofta upp i ett bottenlån, som var en större andel av lånesumman och hade låg ränta, eftersom en stor del av bostaden låg som säkerhet. Sedan kunde man ”toppa” upp detta lån med ett så kallat topplån, som hade högre ränta.

Ordet bottenlån används inte längre

År 2010 införde Finansinspektionen det så kallade bolånetaket, som innebär att ett bolån får uppgå till max 85 procent av kostnaden för bostaden. Det har gjort att termerna bottenlån och topplån inte används längre.

Före bolånetaket kunde ett bottenlån utgöra mellan 75 och 90 procent. Resterande del kunde man då ta som topplån, och därmed låna till hela summan för bostaden.

Men eftersom detta inte längre är möjligt pratar man inte om bottenlån och topplån. I dag pratar man i stället om bolån och kontantinsats. Bolånet (upp till 85 procent) är ett lån med bostaden som säkerhet. Kontantinsatsen är den delen av köpsumman som inte har bostaden som säkerhet. Den delen måste man finansiera själv, antingen genom att spara ihop pengar eller låna till kontantinsatsen.

Bolånet kan ibland kallas för bottenlån

Vissa använder termen bottenlån fortfarande och syftar då på bolånet, som har bostaden som säkerhet. Detta för att göra en åtskillnad mellan bolånet och eventuellt lån till kontantinsatsen.

Vad innebär det att lägga om ett kontantinsatslån till ett bolån?

Om bostaden går upp i värde, till exempel efter en renovering, kan man utöka bolånet. Man kan säga att man lägger in kontantinsatslånet i bolånet, vilket i praktiken innebär att bolånet utökas och att beloppet betalar av det dyrare privatlånet.

På så sätt kan man minska sina räntekostnader, eftersom ett kontantinsatslån har högre ränta än ett bolån.

Jämför bolån hos oss

Är du ute efter ett så kallat ”bottenlån” för att köpa bostad? Då har du kommit rätt! Här på Låneguiden kan du jämföra lån för att hitta lånet med lägst ränta och bäst villkor.