Låna till kontantinsats
Om du inte har sparat ihop tillräckligt mycket pengar för att själv kunna stå för kontantinsatsen på 15 procent av bostadsköpet kan du ta ett kontantinsatslån. Men innan du ansöker om att låna till kontantinsatsen finns det några saker som är bra att tänka över, och på den här sidan berättar vi allt du behöver veta.
Vad innebär det att låna till kontantinsatsen?
När du lånar till kontantinsatsen tar du egentligen ett helt vanligt privatlån. Ett kontantinsatslån är med andra ord ett lån utan säkerhet, till skillnad från själva bostadslånet som har bostaden som säkerhet. Just därför har också kontantinsatslån högre ränta och kortare återbetalningstid. Ju högre risk långivaren tar när de lånar ut pengar till dig, desto högre ränta får i regel du som låntagare.
Om du har sparat ihop en viss summa själv men inte tillräckligt kan du även ta ett kontantinsatslån för att täcka den resterande delen.
Försök alltid att spara ihop till kontantinsatsen själv
Ett kontantinsatslån kan absolut vara en bra lösning om du inte har hunnit spara ihop tillräckligt mycket pengar själv eller har pengar från en tidigare bostadsförsäljning. Men om du har möjlighet att bekosta kontantinsatsen med egna medel är det alltid det bästa.
Tar du både ett bostadslån och ett kontantinsatslån måste du ju betala dubbel ränta och amortering varje månad ett tag framöver. Se därför noga över dina ekonomiska förutsättningar innan du ansöker om kontantinsatslån.
Hur mycket kan jag låna till kontantinsatsen?
Teoretiskt sett kan du låna upp till 600 000 kronor, vilket är ett vanligt maxbelopp för privatlån, men i praktiken är det långivarens bedömning av din ekonomiska situation som avgör hur mycket just du får låna. Ju säkrare långivaren är på att de kommer få sina pengar tillbaka desto högre belopp är de benägna att låna ut. Se därför över din kreditvärdighet och förbättra dina förutsättningar så långt det är möjligt innan du ansöker om lån.
Vilken ränta har kontantinsatslån?
Räntan på kontantinsatslån är högre än på själva bostadslånet eftersom det är ett lån utan säkerhet. Hur mycket du ska betala i ränta beror dock på vilken långivare du väljer och hur de bedömer din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga.
Vad krävs för att få låna till kontantinsatsen?
För att få låna till kontantinsatsen måste du uppfylla vissa grundkrav som i stort sett alla långivare ställer på sina potentiella kunder. Vi listar dem här nedanför.
För att få kontantinsatslån ska du
- Vara över 18 år
- Vara folkbokförd i Sverige
- Vara utan skulder hos Kronofogden
- Helst vara utan betalningsanmärkningar (undantag kan göras i vissa fall)
- Ha en regelbunden inkomst (vissa långivare har även ett visst inkomstkrav)
I samband med din låneansökan gör långivaren alltid en bedömning av din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga. Förutom kraven ovan är det även andra faktorer som påverkar dina chanser att få låna och hur stort lån du kan få.
Följande faktorer påverkar dina chanser att få låna till kontantinsatsen
- Din inkomst. Pengarna du tjänar ska räcka till att betala alla kostnader som de båda lånen innebär, plus att du också ska ha pengar kvar att leva på när månadskostnaderna är betalda.
- Dina månadskostnader. Dina månadskostnader för lånet består dels av ränta, dels av amortering. Både utgifterna för bolånet och kontantinsatslånet tas med i beräkningen.
- Tidigare lån och krediter. Har du redan flera lån som du behöver betala av skulden på påverkas dina möjligheter att få lån till kontantinsatsen. Eventuella betalningsanmärkningar gör att riskerna med lånet ökar, och det är bara vissa långivare som beviljar dig lån i sådana fall.
- Ditt lånelöfte. Ett lånelöfte visar hur stort bolån du får ta och påverkar därför hur mycket du får låna till kontantinsatsen.
- Om du har en medlåntagare eller ej. För att förbättra dina chanser att få lån kan du be en släkting eller vän vara medlåntagare. Då delar ni på ansvaret för lånet och banken tar med både din och din medlåntagares ekonomiska situation i sin bedömning.
Så lånar du till kontantinsatsen – 4 enkla steg
1. Räkna på hur mycket du behöver låna
Det är inte alltid det lättaste att veta hur mycket du behöver låna för att täcka kontantinsatsen, men tack vare vår kalkylator här nedanför behöver du inte räkna ut det själv.
Kontantinsats
Kontantinsats
2. Jämför långivare och hitta kontantinsatslånet med bäst ränta
Det finns många långivare att välja mellan. För att få så bra villkor som möjligt bör du jämföra räntor och villkor från flera långivare innan du bestämmer dig. Det kan du enkelt göra hos en låneförmedlare som jämför erbjudanden från flera långivare med bara en ansökan.
När du jämför erbjudanden från olika långivare finns det några saker som är särskilt viktiga att se över. Räntan är så klart det mest intressanta, men titta även på återbetalningstiden, den sammanlagda kostnaden för bostadslån och kontantinsatslån samt långivarens övriga villkor.
3. Välj erbjudandet som passar dig bäst
Om du har ansökt via en låneförmedlare som vi tipsar om här ovanför kan du alltså få flera erbjudanden på bara en ansökan. Välj alternativet som passar dig bäst och signera avtalet. Långivaren betalar ut pengarna så snart som möjligt, oftast inom 2–3 dagar. Utbetalningstiden varierar mellan olika långivare, och det kan även variera beroende på vilken bank du har ditt konto hos.
4. Betala av lånet
Sedan är det bara att börja betala av lånet enligt den plan du och din långivare har kommit överens om. När det gäller lån utan säkerhet, som ett kontantinsatslån, är avgifterna för försenad återbetalning ofta relativt höga, så se till att hålla dig till den avtalade tiden.
Kan jag ta bostadslån utan kontantinsats?
Nej, du kan inte ta ett bolån utan att lägga en kontantinsats. Bolånet får enligt lag bara finansiera 85 procent av bostadens värde, vilket brukar kallas för bolånetaket. Minst 15 procent av bostadens värde måste du alltid bekosta själv. Det gäller oavsett om du tar huslån eller bostadsrättslån.
Är det bra eller dåligt att ta kontantinsatslån?
Det beror helt på dina ekonomiska förutsättningar. Som vi nämnde i början kan ett kontantinsatslån vara en stor hjälp för dig som inte har hunnit spara ihop tillräckligt med pengar, eller kanske inte har pengar från en tidigare bostadsförsäljning att lägga in. Däremot är det alltid bättre ur ett ekonomiskt perspektiv om du slipper ta ytterligare ett lån utöver själva bostadslånet eftersom det kommer innebära ganska höga månadskostnader under en tid framöver.
Ett kontantinsatslån kan med andra ord passa mer eller mindre bra beroende på din ekonomiska situation och hur akut behovet av ett lån är. Har du möjlighet rekommenderar vi att du försöker spara ihop till kontantinsatsen själv.
Långivare som erbjuder kontantinsatslån
Vissa långivare erbjuder inte bolån överhuvudtaget till låntagare som behöver ta lån för att finansiera kontantinsatsen medan andra kan acceptera det om låntagarens ekonomi är stabil nog. Ett exempel på en långivare som godkänner kontantinsatslån är Handelsbanken och ett exempel på en långivare som är öppen för kontantinsatslån är Länsförsäkringar Bank.
Vanliga frågor om att låna till kontantinsats
Nej, du kan inte låna till hus helt utan kontantinsats. Men om du inte har tillräckligt med egna pengar kan du ta ett privatlån för att finansiera kontantinsatsen.
Du måste betala kontantinsats på 15 procent när du köper en bostadsrätt, men det går att låna de pengarna om du inte har så det räcker.
Du behöver ha en kontantinsats på 15 procent även när du ska köpa ett fritidshus. Däremot går det bra att låna till kontantinsatsen även för ett fritidshus.
Ja, det finns långivare som kan bevilja lån till kontantinsats om du har betalningsanmärkning. De gör då en bedömning av din ekonomiska situation i stort för att garantera att du kommer kunna betala tillbaka både kontantinsatslånet och bolånet inom rimlig tid.
Om banken nekar dig lån till kontantinsats kan du fundera på andra sätt att betala kontantinsatsen. Kanske kan du till exempel låna pengarna från familj eller vänner om du inte hinner spara ihop själv.