Avbetalning
Avbetalning, eller delbetalning som det också kallas, är en form av kreditköp där du köper en vara och betalar för den i efterhand. Det är vanligt att betalningen delas upp i flera delbetalningar under en viss period. Hur avbetalningen delas upp avtalas vid köpet eller när du får första fakturan.
En avbetalning kan ha olika administrationsavgifter som uppläggningskostnad och fakturaavgift.
Om du ska köpa något på avbetalning bör du ta reda på om det är en räntefri eller ränteburen avbetalning och vad totalkostnaden blir. Läs även igenom avtalet noga och kolla att allt stämmer innan du slutför köpet.
Vad är skillnaden mellan räntefri och ränteburen avbetalning?
En räntefri avbetalning är en delbetalning där du inte behöver betala någon ränta. Däremot kan det tillkomma extra avgifter som uppläggningskostnad och fakturaavgift.
En ränteburen avbetalning innebär att du betalar ränta på beloppet du handlat för. Räntan varierar beroende på vilken bank företaget använder sig av. Fråga säljaren vilken ränta de har och be säljaren specificera den totala månadskostnaden. Läs igenom avtalet noga.
Tänk på! Många delbetalningar kan påverka din ekonomi negativt. Det kan vara lätt att handla för mer pengar än du har råd med.
Ett privatlån kan ibland vara billigare än en avbetalning
Innan du köper på avbetalning bör du kolla upp om annan typ av finansiering kan vara billigare. Privatlån kan ofta ha lägre räntor och avgifter än avbetalning så kolla upp vilken ränta du kan få på ett privatlån och jämför det med räntan på avbetalningen innan du bestämmer dig.
Finns det några risker med avbetalning?
Ja det finns flera risker med en avbetalning om du inte följer avbetalningsplanen. En avbetalning kan vara att föredra när du köper en dyrare vara eftersom du slipper betala hela summan på en gång. Men följer du inte avbetalningsplanen kan det bli dyrt.
Om du är sen med din månadsinbetalning har företaget rätt att ta ut dröjsmålsränta. Räntan varierar beroende på vilken bank butiken är kopplad till. Därför är det viktigt att betalningen görs innan sista betalningsdatum.
Om du väljer att förlänga avbetalningen kan det tillkomma höga räntor som gör att ditt inköp blir dyrare än om du hade betalat varan direkt på plats.
Konsumentkreditlagen skyddar dig som konsument
Konsumentkreditlagen gäller när du köper varor och tjänster på avbetalning. Lagen definierar vilka rättigheter och skyldigheter kredittagaren respektive kreditgivaren har. Konsumentkreditlagen gäller inte studielån eller inköp med faktura.
Exempel på kreditavtal som täcks av konsumentkreditlagen:
- privatlån
- sms-lån
- köp på avbetalning
- användning av kreditkort.
Varför görs det en kreditupplysning när jag vill avbetala min vara?
Om du väljer att avbetala din vara gör säljaren en kreditupplysning på dig för att se om du är kreditvärdig. Genom kreditupplysningen får långivaren information om din inkomst och om du har några betalningsanmärkningar eller något skuldsaldo hos Kronofogden.
Den som vill göra en kreditupplysning på dig måste ha legitima skäl att göra det. Detta begränsar vem som kan göra en kreditupplysning på dig. Kreditupplysningen registreras hos bankernas kreditupplysningsföretag UC.
Eftersom olika parter har rätt att se olika mycket information om dig finns det två varianter av kreditupplysning: personupplysning och mikroupplysning.
Personupplysning används vid större, riskfyllda bedömningar och innehåller
- namn
- personnummer
- adress
- civilstånd
- din inkomst de senaste två åren
- eventuellt äktenskapsförord
- om du äger en fastighet
- eventuella betalningsanmärkningar
- eventuella skulder hos Kronofogden.
Den aktör som gör en personupplysning måste ha legitima skäl till det. Personupplysning görs vanligen vid låneansökningar, om du ska ingå hyresavtal eller vid andra ekonomiska förbindelser till exempel när du går i borgen för någon.
Mikroupplysning används vid mindre riskfyllda bedömningar och innehåller
- namn
- personnummer
- adress
- inkomstinformation
- eventuella betalningsanmärkningar
- eventuella skulder hos Kronofogden.
En mikroupplysning registreras inte hos kreditupplysningsföretaget och påverkar inte din kreditvärdighet. Denna upplysning görs vanligen av till exempel mobiloperatörer.
Tänk på! Många personupplysningar kan skada din kreditvärdighet. Om säljaren vill göra en kreditupplysning på dig, be dem att i första hand göra en mikroupplysning.