Billån

För den som ska köpa en ny bil är det ofta svårt att finansiera beloppet kontant. Därför väljer allt fler att ta ett så kallat billån. Beroende på vilken typ av lån man väljer att använda till sitt bilköp kan man dock bli tvungen att finansiera en kontantinsats för bilen, det vill säga minst 20% av bilens värde.

Hur man väljer att finansiera detta väljer man självklart själv, men för den som är osäker på hur man kan gå tillväga, eller om man vill låna till kontantinsats, finns det flera sätt att tänka på.

Två typer av billån

Först är det värt att notera att det finns två olika typer av billån. Dels finns det en form av billån som är lik ett bolån i sin utformning och ett som har formen av ett vanligt privatlån:

  • Billån med säkerhet. Ett billån med säkerhet fungerar genom att du köper en bil som banken godkänner och finansierar till exempelvis 80%. De övriga 20% kallas kontantinsatsen och de pengarna betalar du personligen. Banken har som namnet antyder en säkerhet i bilen, det innebär att om du inte sköter dina betalningar har banken rätten att kräva in bilen igen för att sälja den och på det sättet täcka din skuld. Vanligtvis amorteras även ett billån med säkerhet i samma takt som bilen tappar värde, annars kanske inte säkerheten täcker skulden.
  • Billån utan säkerhet. Om du tar ett billån som inte har en säkerhet så tar lånet istället formen av ett vanligt privatlån. Det innebär att det inte finns några restriktioner i vilken bil du köper eller liknande, men även att bilen inte är säkerhet för lånet. Istället är det du personligen som kommer hållas ansvarig för skulden och i värsta fall drivas till Kronofogden.

Det är alltså den som väljer ett billån med säkerhet som även måste klura på ett sätt att finansiera sin kontantinsats.

Finansiera kontantinsatsen på 3 olika sätt

Det finns såklart flera sätt att finansiera sin kontantinsats till bilen, här nämns dock de som är mest generella och som vanligtvis används:

  1. Spara ihop till kontantinsatsen. Det kanske allra vanligaste sättet är självklart genom att du helt enkelt finansierar beloppet kontant. För den som har en ekonomi som klarar av denna typ av utgifter är detta också troligtvis det bästa alternativet.
  2. Ansök om ett privatlån. Vissa som tar ett billån med säkerhet tar även ett privatlån för att finansiera kontantinsatsen. Det här kan vara ett alternativ för den som inte kan finansiera sin bil på annat sätt, men kan leda till hög ränta för de 20% som man lånar till utan säkerhet. 
  3. Ta ett lån från någon närstående. För att få bättre villkor för sitt lån vänder sig vissa till vänner eller familj för att få ett billigare kontantinsatslån. Detta är självklart inte möjligt för alla och många vill inte heller stå till skuld till vänner och familj och detta är då inget bra alternativ.
  4. Sälj den gamla bilen. Den som redan har en bil som inte har ett allt för lågt värde i jämförelse med den nya bilen kan försäljningen av denna täcka den nya bilens kontantinsats och man slår då två flugor i samma smäll vid försäljningen.

Oavsett hur du väljer att finansiera kontantinsatsen så gäller det att hitta det billigaste alternativet. Ett privatlån kan exempelvis ha en hög ränta vilket ger dig en onödigt hög månadsränta som lätt kan göra bilaffären betydligt mindre rolig. Spana in vår sida Billån utan kontantinsats för mer information.