Danske Banks logga på kontorsbyggnadDanske Bank utreds just nu för penningtvätt i Estland. Foto: J. Lekavicius / Shutterstock.com

Tips & råd

När din bank riskerar sanktioner finns det mycket du bör tänka på. Som aktieägare kan det vara läge att sälja medan du med bolån kan vara lugn. Har du ett sparkonto hos en bank som riskerar sanktioner måste du dubbelkolla att du omfattas av insättningsgarantin.

Just nu pågår en rad olika bankskandaler runt om i Europa. Danske Bank utreds bland annat för penningtvätt i Estland och SEB uppges ha varit delaktig i att lura tyska skattebetalare på 1 miljard kronor. Dessa banker har tillsammans miljontals kunder och många av dem oroas över vad som händer.

Bankerna kan komma att riskera en rad olika sanktioner och i vissa fall kan du som kund påverkas, beroende på om du har ett bolån hos banken eller bara ett sparkonto. Så här ska du tänka när din bank riskerar sanktioner.

Ha sparkonto hos bank med insättningsgaranti

Har du sparkonto i en bank som riskerar sanktioner vill du säkerställa att du omfattas av insättningsgarantin. Det innebär att du har ett skydd på upp till 100 000 euro eller 950 000 svenska kronor.

Samtliga banker i Sverige med tillstånd av Finansinspektionen omfattas automatiskt av insättningsgarantin. Det innebär att så länge du spara pengar hos en sådan bank så behöver du inte oroa dig för att förlora massa pengar.

Om du däremot inte omfattas av insättningsgarantin bör du se över möjligheten att byta bank.

Du behöver aldrig oroa dig för att förlora ditt bolån

Du med bolån hos en bank som går svagt och riskerar sanktioner behöver inte oroa dig för att förlora det. En bank har nämligen aldrig rätt att kräva tillbaka ett bolån för att den egna verksamheten går svagt. Enda gången banken kan säga upp ett lån är om du inte kan betala tillbaka dina amorteringar och räntebetalningar.

Banken kan däremot sätta räntan fritt men att räntan chockhöjs är oftast inget du behöver oroa dig över. En allt för kraftig höjning skulle enbart leda till att bolånekunderna söker sig till andra banker och det skulle vara förödande för banken vars verksamhet går svagt.

Håll dock koll på räntan och jämför den med andra bolånegivare. Det är ett tips du alltid bör ta med dig vare sig banken dras med ekonomiska bekymmer eller inte.

Aktieägarna drabbas mest av kursfall

Den som riskerar att förlora mest när en bank får sanktioner är den som äger aktier i banken. Skandaler av olika slag kombinerat med sanktioner leder allt som oftast till kraftiga börsras. Dessa ras kan det ta lång tid att återhämta sig ifrån. Vad som är bäst att göra i dessa fall beror på om man tror att banken kommer kunna återhämta sig eller inte.

Om många experter förutspår att banken kommer gå under kan det vara läge att sälja aktierna. Annars kan det vara bäst att sitta lugnt och inte sälja. Att sälja aktierna när banken går svagt är inte att föredra och många gånger kan stora banker återhämta sig.