Kapitalkostnad
Kapitalkostnad är den totala kostnaden för ett lån under en viss tid. I kapitalkostnaden ingår alla avgifter för ett lån som ränta, uppläggningsavgifter, aviavgifter, med mera. Själva lånebeloppet ingår inte i kapitalkostnaden. Kapitalkostnaden skrivs in i låneavtalet av borgenären. Kapitalkostnaden benämns i kronor.
Kapitalkostnaden kan skilja sig extremt mycket för olika lån. På bostadslån och privatlån är den största kapitalkostnaden räntekostnaderna. Mindre lån med små belopp har ofta högre uppläggningsavgifter och där utgör uppläggningsavgiften den största delen av kapitalkostnaden.
Tips! Ett lån med lägre uppläggningsavgifter och högre räntekostnader är att föredra eftersom man kan få ränteavdrag i skattedeklarationen.
Varför ska kapitalkostnaderna granskas?
Kapitalkostnaden för ett lån är den viktigaste kostnaden att titta på när man tecknar ett lån. Kapitalkostnaden för bostadslån och privatlån är oftast ganska liten eftersom räntekostnaden utgör den större delen.
Snabblån som du kan ansöka om via sms eller över internet har ofta högre kringkostnader än räntekostnader. Kringkostnaderna består oftast av uppläggningsavgifter och aviavgifter.
Olika låneinstitut har olika höga uppläggningsavgifter, aviavgifter och räntekostnader. Om du köper en vara på kredit erbjuder en del aktörer räntefria avbetalningar medan andra kan ha effektiv ränta, vilket gör att lånet kan bli mycket dyrt att återbetala.
Jämför alltid kapitalkostnaderna. Kapitalkostnaderna ger dig en tydlig bild av den totala kostnaden som lånet kommer att kosta dig. Det är inte säkert att ett lån med låg effektiv ränta blir billigare i längden än ett lån med lite högre effektiv ränta.
Vad är skillnaden mellan effektiv ränta och kapitalkostnad?
Effektiv ränta anges i procent, medan kapitalkostnad anges i kronor. Båda beskriver den totala kostnaden för ett lån. Kapitalkostnaden ger en tydlig bild av lånets totala kostnad.
Hur ränteavdraget kan påverka lån med samma kapitalkostnad
Även om två lån har samma kapitalkostnad kan de påverkas olika av ränteavdraget beroende på hur stor del av kapitalkostnaden som utgörs av räntekostnader. Eftersom ränteavdraget endast gäller räntekostnader och inte andra avgifter, kan ett lån där en större del av kapitalkostnaden består av räntekostnader bli billigare efter avdraget. Detta innebär att lånets totala kostnad kan bli lägre för dig som låntagare jämfört med ett lån där en större andel utgörs av andra avgifter, som exempelvis uppläggnings- eller aviavgifter.
Kort om ränteavdraget
Ränteavdraget är ett skatteavdrag du kan göra i deklarationen för de räntekostnader du har betalat på ditt lån.
Fram till och med 2024 kunde man göra avdrag på 30 % av alla räntekostnader upp till 100 000 kr (och 21 % på överstigande del). Från och med 2025 sänks avdraget för lån utan säkerhet. Du får nu endast göra skatteavdrag på hälften av räntekostnaderna, jämfört med tidigare, där avdraget gällde hela räntekostnaden. År 2026 slopas ränteavdraget helt för dessa lån.
Exempel:
Lån 1 har en kapitalkostnad på 5 000 kronor. Hela summan är räntekostnader och det finns inga andra kostnader kopplade till kapitalkostnaden. I deklarationen kan du göra ett ränteavdrag som ger tillbaka en viss procent av räntekostnaderna (fasas ut 2026), vilket ger ett avdrag på 1 500 kronor för beskattningsåret 2024.
- Ränteavdrag:
- 2024: 30 procent av 5 000 kronor = 1 500 kronor
- 2025: 30 procent av 2 500 kronor = 750 kronor
- 2026: Inget avdrag
Lån 2 har en kapitalkostnad på 5 000 kronor. 4 000 kronor är räntekostnader och 1 000 kronor är uppläggningsavgifter och aviavgifter. I deklarationen kan du göra ett ränteavdrag som ger tillbaka 30 procent av räntekostnaderna som i det här fallet är 4 000 kronor, vilket ger ett avdrag på 1 200 kronor för beskattningsåret 2024.
- Ränteavdrag:
- 2024: 30 procent av 4 000 kronor = 1 200 kronor
- 2025: 30 procent av 2 000 kronor = 600 kronor
- 2026: Inget avdrag