Låna pengar med skulder

Det är möjligt att få lån även om du har skulder, men det beror helt på vilka slags skulder det rör sig om. Har du en aktiv skuld hos Kronofogden blir det betydligt svårare att få lån, men helt omöjligt är det inte. På den här sidan ska vi berätta hur det fungerar och vad som är viktigt att tänka på.

Kan jag låna med skuld hos Kronofogden?

Med aktiva skulder hos Kronofogden kommer du ha svårt att hitta en långivare som beviljar dig ett ”vanligt lån”, till exempel som bolån, privatlån eller billån. Men det finns vissa långivare som kan bevilja mindre lån, som snabblån och sms-lån, även om du har en skuld hos Kronofogden. Då krävs det dock att din ekonomiska situation är tillräckligt stabil i övrigt, och att skulden är äldre än sex månader.

Tänk på! Har du skulder bör du tänka efter både en och två gånger om det är en bra idé att ta lån, även om du hittar en långivare som är villig att erbjuda dig det. Mindre lån som sms-lån har ofta en hög ränta och kort återbetalningstid, vilket kanske inte är helt optimalt i din situation.

Du som har skulder kan annars ansöka om ett så kallat omstartslån som kan hjälpa dig lösa skulder och gamla lån, och på så vis återfå kontrollen över din ekonomi.

Vad innebär en skuld hos Kronofogden?

Om en skuld har gått vidare till Kronofogden innebär det att du fått flera chanser att betala den, via påminnelser och inkassobrev, men ändå inte gjort det. Oavsett orsak tyder den skulden på att du inte har kunnat betala de skulder du redan har.

När kan jag få lån efter att jag löst min skuld?

Många långivare kräver att det har gått sex månader eller längre från att du blivit av med skulden till att du får teckna ett nytt lån.

Kan jag ta ett lån för att betala skulden hos Kronofogden?

Ja, ett omstartslån kan du ta för att lösa skulder hos Kronofogden. Det är dock bara vissa långivare som erbjuder omstartslån, ofta långivare med privatlån. Viktigt att komma ihåg är att du bara får använda ett omstartslån för att betala av dina skulder, och inte till något annat förrän du är helt skuldfri. 

Tips! Ansök om omstartslån via en låneförmedlare. På bara en ansökan har du möjlighet att få erbjudanden från flera olika långivare och dessutom tas bara en enda kreditupplysning på dig.

Omstartslån kan vara ett bra alternativ för att få kontroll på sin ekonomiska situation. Tänk bara på att du fortfarande måste betala tillbaka pengarna du lånar.

Om du har försökt lösa dina skulder utan resultat och kanske inte kan få omstartslån kan ett sista sätt att lösa skulderna vara en så kallad skuldsanering. Då gör Kronofogden en femårig betalningsplan som du följer för att betala av delar av dina skulder.

Kan jag få lån efter en skuldsanering?

Ja, det finns egentligen ingen gräns för hur länge du behöver vänta innan du kan få ett lån beviljat efter en skuldsanering. Men du måste så klart uppfylla långivarens krav och de vanliga grundkraven för lån för att få din ansökan beviljad.

Får jag lån med obetalda skulder hos långivare?

Har du befintliga lån och krediter som du inte betalat av ännu är det fortfarande möjligt att få ett nytt lån. Men många mindre skulder påverkar din kreditvärdighet, vilket i sin tur gör det svårare att få lån. Ju fler skulder du har, desto mer pengar är du skyldig din (eller dina) tidigare långivare, vilket den nya långivaren tar med i sin riskbedömning av dig som potentiell kund.

Bedömer långivaren att dina ekonomiska förutsättningar inte är tillräckligt goda för att kunna hantera både de gamla och nya lånen kommer din ansökan inte bli beviljad.

Samla lån och krediter hos en och samma långivare

En lösning för att få bättre koll på sin ekonomi och förbättra kreditvärdigheten är att samla lån hos en långivare. Hos många långivare som erbjuder privatlån kan du ansöka om att samla dina mindre lån i ett större. Med ett samlat lån får du inte bara bättre koll på dina räkningar och din ekonomi i stort, utan du har även goda möjligheter att få ner räntan och således även dina månadskostnader.

Även i detta fall tipsar vi om att ansöka via en låneförmedlare. Det är det smidigaste sättet att jämföra erbjudanden om samlingslån, och du kan även få flera olika erbjudanden på bara en ansökan.

Lendo hjälper dig samla lån
  • Jämför upp till 40 långivare
  • Tar bara en kreditupplysning
  • Kostnadsfri ansökan

Kan man få lån utan fast inkomst om man har skulder?

Har du aktiva skulder hos Kronofogden och saknar fast inkomst kan du inte få ett vanligt lån, men det beror alltså främst på skulderna. Om du ”bara” saknar fast inkomst har du fortfarande goda chanser att få lån så länge du kan visa upp en stabil ekonomi och god kreditvärdighet i stort.

Men om du har båda dessa riskfaktorer (i långivarens ögon) emot dig kommer i stort sett alla långivare att neka dig lån. Och det är inte bara för att rädda sig själva, utan även dig. Har du redan obetalda skulder och dessutom ingen regelbunden inkomst kommer du inte kunna hantera ett lån, utan det skulle snarare förvärra en redan knepig situation.

Kan jag ta lån utan säkerhet med skulder?

Det finns i vissa fall möjlighet för dig med skulder att ta så kallade sms-lån, vilka är mindre lån utan säkerhet. Men vi skulle avråda dig från att ta ett sådant lån i din situation eftersom räntan i regel är hög och återbetalningstiden kort.

Lös dina skulder – våra 6 bästa tips

Har du hamnat i en negativ spiral med många skulder som du inte vet hur du ska betala? I så fall är det viktigt att du tar tag i situationen så snart som möjligt och inte låta skulderna växa sig större. 

Så kan du minska dina skulder

  • Se över hur stora skulder du har. Många som samlat på sig skulder och krediter har dålig koll på hur mycket pengar det faktiskt handlar om. Gör en lista över alla lån, krediter och obetalda räkningar du har för att få kontroll över situationen.
  • Gör en prioriteringslista för utgifter och skulder. När du har koll på alla skulder kan du göra en prioriteringslista. Betala först räkningar för exempelvis boende och el. Därefter är det klokt att betala de skulder som har funnits längst och kostar mest. Att betala av på ett lån är bättre än ingenting alls.
  • Kontakta dem du har skulder hos. Långivare vill så klart få sina pengar återbetalda. Därför brukar de vara hjälpsamma om du hamnat i en ohållbar situation. Ring upp dem och fråga om ni kan komma överens om en återbetalningsplan.
  • Gör upp en budget för att minska dina utgifter. Skär ner på alla onödiga utgifter, planera dina matinköp och avsluta onödiga abonnemang. Ju fler utgifter du skär ner på, desto snabbare kommer dina skulder vara lösta.
  • Sälj ägodelar. I dag är det enkelt att sälja av ägodelar på nätet, till exempel på Blocket eller Tradera. Varje såld vara kan ge möjlighet att betala av på skulden.
  • Ansök om hjälp att samla dina lån. När du har lyckats få bort några skulder kan du ansöka om hjälp att samla mindre lån i ett större. På så sätt kan du lösa de mest akuta skulderna och betala av ett större lån i stället.

Det viktigaste är att inte ge upp. Du är inte ensam om att ha varit i den här situationen, och det är också många som tagit sig ur skuldfällan. Håll ut och bocka av skulderna enligt ordningen på din prioriteringslista.

Våga be om hjälp om du inte kan lösa skulderna själv

Är det svårt att få ordning på skulderna själv ska du inte tveka att be om hjälp. Du kan exempelvis kontakta en budget- och skuldrådgivare i din kommun. Det kan också gå att få skuldsanering hos Kronofogden om dina skulder har hamnat hos dem.

Sammanfattning

Som vi har nämnt flera gånger på den här sidan finns det alltså vissa möjligheter för dig med skulder att få lån, även om du inte kan räkna med att få vilket slags lån som helst.

Vi vill dock ännu en gång betona att det inte alltid är bra idé att ansöka om lån bara för att möjligheten finns. Här måste du själv måste ta en funderare över din ekonomiska situation och säkerställa att du verkligen har de förutsättningar som krävs för att betala tillbaka pengarna du lånar inom en viss tid.

Om du väntar med din låneansökan tills dess att du löst dina skulder har du inte bara betydligt större chans att få det lån du vill ha, utan du kommer även få bättre ränta och villkor.

Vanliga frågor om att låna med skulder

Får jag låna med betalningsanmärkning och skuld hos Kronofogden?

Med både betalningsanmärkningar och skulder är omstartslån i princip det enda lånet du har möjlighet att få. 

Kan man få hjälp med att lösa sina skulder?

Ja, du kan få hjälp med att lösa din skulder och få bättre koll på din ekonomi, till exempel genom ett omstartslån.

Går det att ta sms-lån med skuld hos Kronofogden?

Ja, i vissa fall kan du få sms-lån trots skuld hos Kronofogden. Men det är inte att rekommendera eftersom räntan ofta är hög och återbetalningstiden kort på den typen av snabblån.

Blir man nekad bolån med skuld hos Kronofogden?

Alla storbanker kommer neka dig bolån om du har skulder hos Kronofogden. Däremot finns det möjlighet att ansöka om bolån hos Bluestep som faktiskt även kan hjälpa dig att lösa skulder och betala av befintliga lån.

Kan jag låna med skulder om jag har borgensman?

Det kan vara lättare att få lån med skulder om du har en borgensman eftersom det ger långivaren en större trygghet. Skulle du få problem med att betala tillbaka lånet träder borgensmannen in och blir betalningsansvarig.