Ockerränta
Ockerränta innebär att ett företag eller privatperson utnyttjar en persons utsatta ekonomiska situation eller oförstånd genom att låna ut pengar till oskäligt hög ränta. Men finns det någon tydlig gräns för vad som är ocker och inte? Och vad kan man själv göra för att undvika för höga räntor? Vi berättar allt du behöver veta på den här sidan.
Finns det någon gräns för ockerränta?
Tyvärr finns det ingen tydlig gräns för vad som är ockerränta och inte. Gränsen kan helt enkelt skilja sig från fall till fall, och du har ingen särskild räntesats att utgå ifrån. Men oavsett vilket slags lån det gäller får en långivare inte ta ut en oskäligt hög ränta.
Det är också viktigt att vara medveten om att räntenivån skiljer sig mellan olika låntyper. Privatlån har till exempel ofta en betydligt högre ränta än bolån, men det handlar ju inte (nödvändigtvis) om ocker utan om att räntan helt enkelt är högre på lån utan säkerhet.
Särskilda regler förhindrar ockerräntor på högkostnadskrediter
Det bästa sättet att förhindra oskäligt höga räntor på lån är att helt enkelt införa lagar och regelverk för hur höga räntor långivarna har rätt att ta ut. I september 2018 införde riksdagen särskilda regler för att förhindra ockerräntor på högkostnadskrediter som snabb- och sms-lån, och på så vis förstärka konsumentskyddet.
Reglerna inkluderar både ett räntetak och ett kostnadstak.
Räntetaket
Räntetaket begränsar hur hög ränta långivare får sätta på sina högkostnadskrediter. Taket ligger på 40 procentenheter över referensräntan, så om referensräntan ligger på 0 procent får långivaren med andra ord inte ta ut en ränta på över 40 procent.
Kostnadstaket
Kostnadstaket innebär att totalkostnaden för en högkostnadskredit inte får överstiga lånebeloppet. Du kan alltså som mest bli skyldig att betala ränta och avgifter motsvarande summan du lånar av banken.
Tar du till exempel ett lån på 5 000 kronor ska du med andra ord inte behöva betala tillbaka mer än 10 000 kronor: 5 000 (lånesumman) plus max 5 000 kronor i ränta och andra avgifter.
Är det olagligt att ta ut ockerränta på lån?
Ja, ocker har varit olagligt i Sverige i flera hundra år och en långivare som tar ut ockerränta på sina lån riskerar att få både böter och två års fängelse. Grova brott kan ge fängelse i upp till fyra år.
Tips! Om du misstänker att en långivare försöker ta ut ockerränta är det Konsumentverket du ska vända dig till för att göra en anmälan.
Men att bli fälld för ockerränta är relativt svårt, och det är ytterst sällan det leder till en fängelsedom. Att avgöra vad som är ockerränta och inte är nämligen inte det lättaste eftersom det finns många avgörande faktorer att ta hänsyn till. Och det kan dessutom skilja sig stort från fall till fall.
Hur undviker jag för höga räntor?
Det är som sagt svårt att sätta en gräns för vad som är ockerränta och inte. Man kan ju tycka att en långivare tar ut en väldigt hög ränta, utan att det faktiskt behöver röra sig om ocker. Men just därför är det viktigt att du jämför erbjudanden från flera olika långivare när det är dags för dig att ta lån. Det är helt enkelt det bästa du kan göra för att hitta det billigaste lånet utifrån dina personliga förutsättningar och behov.
Ansök gärna via en låneförmedlare så har du möjlighet att få flera erbjudanden på bara en ansökan. Sedan kan du i lugn och ro jämföra räntor och villkor och ta erbjudandet som passar dig bäst.