Vad är ett snabblån?

Snabblån avser mindre lån som man kan man få utbetalat snabbt, ibland direkt. Återbetalningstiden är ofta kortare än för andra slags lån, och räntan är i regel betydligt högre jämfört med större lån som privatlån och bostadslån. Det beror främst på att lånet inte har någon säkerhet och att långivaren därför tar en större risk när de lånar ut pengar till dig.

Lånebeloppen ligger i regel på mellan 1 000 och 50 000 kronor, men både de nedre och övre gränserna kan variera något mellan olika långivare. Hur mycket just du får låna beror också på din ekonomiska bakgrund och kreditvärdighet.

Visste du? Snabblån kan också kallas sms-lån, smålån eller mikrolån.

Ett snabblån kan vara ett alternativ om du till exempel behöver täcka en oförutsedd utgift snabbt, men för tillfället inte själv har pengarna som krävs. Däremot bör du aldrig ta ett snabblån för att betala av ett annat lån, eftersom risken för att hamna i en skuldfälla är stor.

Kraven är i regel lägre på snabblån än på andra typer av lån. Men även om de kan vara lättare att få är det viktigt att du som låntagare är säker på att du har de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att betala tillbaka pengarna inom den avtalade löptiden.

Fördelar med snabblån

  • Snabbt svar på ansökan
  • Ofta möjlighet till direktutbetalning
  • Lägre krav på dig som låntagare (på både gott och ont)

Nackdelar med snabblån

  • Högre räntor
  • Kortare återbetalningstid
  • Kan medföra extra avgifter 
  • Riskerar att bli en skuldfälla (om din ekonomi redan är ostabil)

Vi vill förtydliga att nackdelarna vi nämner ovan alltså främst kan skapa problem om du inte har tillräckligt goda ekonomiska förutsättningar för att hantera ett snabblån. Om du har sett över din ekonomi och försäkrat dig om att du kommer kunna betala av lånet inom en relativt kort löptid bör du kunna ta ett snabblån utan att behöva oroa dig.

Tänk på att snabblån ofta är högkostnadskrediter

Många snabblån är så kallade högkostnadskrediter, vilket innebär att den effektiva räntan är minst 30 procentenheter högre än referensräntan. Högkostnadskrediter får som högst ha en nominell ränta på 40 procent över referensräntan.

Info! Den nominella räntan avser själva räntekostnaden för lånet (andra avgifter som avi- och uppläggningsavgifter borträknade). Tar du ett lån på 15 000 med en nominell ränta på 30 procent betalar du alltså 4 500 kronor i ränta per år, och 375 kronor per månad.

Är du sen med en inbetalning får långivaren inte ta ut några andra avgifter än dröjsmålsränta, som för högkostnadskrediter får ligga på max 40 procent över referensräntan. Avgifter för att påminna låntagaren om en skuld, till exempel påminnelseavgifter eller inkassokostnader, är däremot tillåtna men omfattas av det så kallade kostnadstaket.

Vad innebär kostnadstaket för högkostnadskrediter?

Kostnadstaket för högkostnadskrediter innebär att du som högst kan bli skyldig att betala räntor och andra avgifter som motsvarar storleken på lånet. Lånar du 15 000 kronor ska den totala lånekostnaden inte vara högre än 30 000 kronor: lånebeloppet på 15 000 plus räntor och avgifter på max 15 000. 

Vad krävs för att få ta ett snabblån?

  • Du måste vara över 18 år.
  • Du ska ha en deklarerad inkomst (behöver dock inte alltid vara i form av lön).
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige och ha svenskt personnummer.
  • Du ska vara fri från aktiva skulder hos Kronofogden.

Ålderskraven och minimgränserna för årsinkomst kan dock variera något mellan långivarna. Exakt vad som gäller ska framgå av informationen på långivarnas respektive hemsidor, så läs noga igenom deras krav och villkor innan du ansöker.

Kan man få snabblån trots betalningsanmärkning?

Ja, vissa långivare kan bevilja snabblån trots betalningsanmärkning. Men det finns i de flesta fall fortfarande en gräns för hur många betalningsanmärkningar du får ha. Anmärkningarna måste i regel även vara äldre än sex månader för att du ska få låna.

En betalningsanmärkning är sällan något större problem, men ju fler du har, desto mindre är chansen att du får låna pengar. Och har du flera betalningsanmärkningar bör du förmodligen inte ta något lån alls innan du har fått bättre ordning på din ekonomi.

Tänk på! Har du aktiva skulder hos Kronofogden kommer ingen långivare bevilja dig lån, oavsett hur litet lånet är. Det innebär en för stor risk för dem, och de vill inte heller att du ska råka illa ut och förvärra en redan knepig ekonomisk situation.

Något du bör ha i åtanke är dock att du troligtvis kommer få en högre ränta om du lånar med betalningsanmärkning. Det beror på att långivaren vill kompensera för den eventuellt större risken de tar när de lånar ut pengar till dig.

Långivare som kan bevilja snabblån trots betalningsanmärkning

LångivareMaxbeloppRänta
Vivus50 000 kr44,00%
Fairlo70 000 kr20,00–29,00%
GF Money30 000 kr40,00%
Merax30 000 kr43,98%
Flexkontot40 000 kr43,98%
ViaConto30 000 kr43,50%
Northmill50 000 kr7,90–25,90%
Brixo50 000 kr28,95%
Kontantfinans40 000 kr43,98%
Ferratum45 000 kr44,00%
Credifi50 000 kr44,00%
Daypay20 000 kr39,00%
Extralånet50 000 kr27,95%

Viktigt att tänka på när man ansöker om snabblån

Just eftersom snabblån överlag ofta har högre räntor än andra slags lån är det extra viktigt att jämföra erbjudanden från flera olika långivare. Och det gör du både snabbt och lätt med hjälp av tabellen högst upp på sidan. I tabellen ser du den nominella räntan, men vi anger även den effektiva räntan i räkneexemplet. Och det är framför allt den effektiva räntan du ska fokusera på eftersom den både inkluderar själva räntekostnaden och andra eventuella avgifter för lånet, till exempel avi- och uppläggningsavgifter.

Förutom räntorna ska du givetvis även jämföra långivarnas lånevillkor och grundkrav. Du hittar den viktigaste informationen om respektive långivare i tabellen.

Så ansöker du om snabblån

  1. Fyll i hur mycket du vill låna.
  2. Fyll i dina person- och kontaktuppgifter.
  3. Ange syftet med lånet, uppgifter om din boendesituation, inkomst och om du har några andra lånekostnader.
  4. Godkänn långivarens villkor, skicka in din ansökan och identifiera dig med BankID.
  5. Långivaren behandlar din ansökan för att göra en första bedömning och du får svar direkt på skärmen.
  6. Ser allt ut som det ska tar långivaren en kreditupplysning på dig för att se om du har den kreditvärdighet som krävs för lånet.
  7. Blir du godkänd betalar långivaren ut pengarna till ditt konto.

Kan man ansöka om snabblån utan UC?

Ja, faktum är att många långivare som erbjuder snabblån använder ett annat kreditupplysningsföretag än just UC, till exempel Creditsafe eller Dun & Bradstreet. Viktigt att komma ihåg är dock att alla långivare tar en kreditupplysning på dig när du ansöker om lån, oavsett om de använder UC eller ej. 

Långivare måste göra kreditupplysningar enligt lag för att säkerställa att du som ansöker har de ekonomiska förutsättningar som  krävs för att hantera lånekostnaderna. Men det är däremot upp till varje enskild långivare att bestämma vilket företag som ska förse dem med informationen.

Långivare som erbjuder snabblån utan UC

LångivareMaxbeloppRänta
Lumify70 000 kr44,00%
Vivus50 000 kr44,00%
Fairlo70 000 kr20,00–29,00%
GF Money30 000 kr40,00%
Merax30 000 kr43,98%
Flexkontot40 000 kr43,98%
ViaConto30 000 kr43,50%
Binly50 000 kr44,00%
Brixo50 000 kr28,95%
Kontantfinans40 000 kr43,98%
Ferratum45 000 kr44,00%
Credifi50 000 kr44,00%
Saldo Bank20 000 kr19,50–39,50%
Daypay20 000 kr39,00%
Extralånet50 000 kr27,95%

Vilket snabblån har lägst ränta?

Northmill är det billigaste snabblånet just nu (kontrollerat 2024-11-21). Räntan är från 7.90 % men sätts individuellt.
Läs mer & ansök hos Northmill

När bör man undvika snabblån?

Om du är det minsta osäker på din betalningsförmåga (till exempel på grund av låg inkomst eller ingen inkomst alls) bör du undvika alla slags lån tills din ekonomiska situation är mer stabil. Vi förstår att det kan verka lockande med ett snabblån, just eftersom det ofta är snabba pengar. Men med tanke på den höga räntan och korta återbetalningstiden riskerar du som inte har tillräckligt goda förutsättningar att hamna i en skuldspiral som är svår att ta sig ur.

Du bör heller aldrig ta ett snabblån i syfte att snabbt kunna täcka vanliga levnadskostnader, till exempel för mat och kläder. Det är ett tecken på att situationen börjar bli ohållbar, och då rekommenderar vi att du kontaktar socialtjänsten i din kommun och ansöker om försörjningsstöd eller annat ekonomiskt bistånd. Hos kommunen finns även möjlighet att få budget- och skuldrådgivning. 

Källor

Vanliga frågor om snabblån

Har snabblån direkt utbetalning?

Ja, du kan i de flesta fall få snabblån med direkt utbetalning. Det förutsätter dock att du har ditt konto hos någon av storbankerna, det vill säga Handelsbanken, Nordea, SEB eller Swedbank.

Finns det snabblån utan kreditupplysning?

Nej, oavsett vilket slags lån du ansöker om gör långivaren alltid en kreditupplysning på dig för att försäkra sig om att du kommer kunna betala tillbaka pengarna inom den avtalade löptiden.

Finns det snabblån utan krav?

Nej det finns alltid vissa krav du måste uppfylla för att få ta ett snabblån, även om kraven oftast är lägre än för andra typer av lån. I stort sett alla långivare kräver till exempel att du är minst 18 år, har någon form av inkomst och att du är fri från skuldsaldo hos Kronofogden.

Får man ta snabblån utan inkomst?

Nej, de allra flesta långivar kräver att du har någon slags inkomst för att få ta ett lån, oavsett vilket lån det handlar om. Det är nämligen en av faktorerna som avgör om du kommer kunna betala tillbaka pengarna inom en viss tid. Däremot kan långivarnas krav på vilken slags inkomst du ska ha variera. I många fall fungerar pension lika bra som lön, och vissa kan även bevilja lån om du är arbetslös men får ersättning från a-kassan.

Kan jag ta snabblån med skuld hos Kronofogden?

Nej, med en aktiv skuld hos Kronofogden kommer du inte att beviljas ett snabblån.

Varför har snabblån högre ränta än andra lån?

Den högre räntan på snabblån har främst att göra med att lånet saknar säkerhet och att kraven oftast är lägre än för andra typer av lån. Långivaren tar med andra ord en större risk när de lånar ut pengar, vilket du som låntagare ofta får kompensera för genom att betala en högre ränta.