Hos en bolåneförmedlare kan du ansöka om bolån, lånelöfte och att flytta lån och få erbjudanden från flera olika banker och långivare. På den här sidan ska vi gå igenom hur det fungerar att ansöka om bolån via en bolåneförmedlare, vilka fördelar som finns och hur en bolåneförmedlare skiljer sig från en ”vanlig” låneförmedlare.

Hur fungerar bolåneförmedlare?

Precis som en ”vanlig” låneförmedlare fungerar en bolåneförmedlare som en slags mellanhand och hjälper dig helt opartiskt att jämföra olika långivare för att du ska ska få ett så förmånligt erbjudande som möjligt. Det är alltså inte själva bolåneförmedlaren som lånar dig pengar utan deras uppgift är att koppla dig samman med olika banker och långivare.

Du ansöker smidigt på bolåneförmedlarens hemsida. Har du redan skrivit kontrakt för en ny bostad kan du ansöka om ett bolån, och går du på visningar och vill veta hur mycket du kan få låna kan du ansöka om ett lånelöfte. Du kan även använda en bolåneförmedlare när du vill flytta ditt befintliga bolån.

Du är inte garanterad några erbjudanden

Bolåneförmedlaren skickar ut din ansökan till alla långivare som matchar din profil och återkommer med svar. Något som är viktigt att tänka på är att du inte är garanterad att få några låneerbjudanden bara för att du går via en bolåneförmedlare. Det kan alltså bli så att du inte får några erbjudanden alls.

Du behöver inte tacka ja till erbjudanden som du får av bolåneförmedlaren

Din uppgift efter att du fått svar från bolåneförmedlaren är att gå igenom de erbjudanden du fått och se över vilka kostnader ett lån skulle medföra. Om du hittar ett erbjudande du vill gå vidare med accepterar du och skriver avtal med långivaren i fråga.

Något som kan vara bra att känna till är att du inte behöver acceptera något av de låneerbjudanden bolåneförmedlaren ger dig. En ansökan gör dig med andra ord aldrig skyldig att tacka ja.

Vilka är fördelarna med att använda en bolåneförmedlare?

Det finns många fördelar med att ansöka om bolån eller lånelöfte via en bolåneförmedlare. Här nedanför kan du läsa mer om några av de största.

Fördelar med att använda en bolåneförmedlare

  • Större chans att hitta bästa bolånet för dig. Bolåneförmedlaren tar fram erbjudanden utifrån de preferenser och förutsättningar du angett i din ansökan, vilket ökar chanserna att få ett skräddarsytt bolån till lägsta möjliga pris.
  • Flera ansökningar på bara en kreditupplysning. Ansöker du om bolån på egen hand hos olika långivare tas en kreditupplysning vid varje tillfälle. Hos en bolåneförmedlare görs bara en enda kreditupplysning, som sedan används som underlag för alla långivare. Och ju färre kreditupplysningar du har, desto bättre ser din kreditvärdighet ut.
  • Bolåneförmedlaren hjälper dig helt gratis. Att ansöka om bolån via en bolåneförmedlare kostar dig ingenting. Det är faktiskt långivaren i fråga som få betala en avgift varje gång bolåneförmedlarens tjänster resulterar i en ny kund.
  • Du kan ofta få gratis rådgivning. Hos många bolåneförmedlare har du möjlighet att få kostnadsfri rådgivning gällande ditt bolån, till exempel om hur mycket du bör låna och hur räntan kan påverka din ekonomi.

Vad är skillnaden mellan bolåneförmedlare och ”vanliga” låneförmedlare?

Både bolåneförmedlare och ”vanliga” låneförmedlare, det vill säga förmedlare av till exempel privatlån, har som slutmål att hjälpa dig som potentiell låntagare att hitta det mest förmånliga lånet. På den punkten finns inga skillnader.

Däremot finns det ju vissa faktorer som skiljer sig åt när det gäller lånen i sig, vilka kan vara bra för dig att känna till så att du hittar den rätta låneförmedlaren för dina behov. Vi går igenom vad som kännetecknar en bolåneförmedlare här nedanför.

Bolåneförmedlare förmedlar större lån

Storleken på lånen är kanske den tydligaste skillnaden mellan bolåneförmedlare och vanliga låneförmedlare. En bolåneförmedlare samarbetar i regel med långivare som kan bevilja lån på upp till 85 procent av bostadens värde, vilket teoretiskt sett skulle kunna landa på flera miljoner kronor så länge du som kund uppfyller alla villkor. Hos vanliga låneförmedlare kan du sällan ansöka om lån på över 600 000 kronor.

Du kan ansöka om lånelöfte

För att få veta om du har råd att köpa en bostad och i så fall hur mycket den kan kosta behöver du ett lånelöfte. Hos en bolåneförmedlare kan du ansöka om lånelöfte och få erbjudanden från flera långivare, vilket du inte kan få hos en vanlig låneförmedlare. I det senare fallet kan du bara få ett lånelöfte om att ansöka om ett lån utan säkerhet, om du skulle behöva hjälp med att finansiera kontantinsatsen.

Hos bolåneförmedlaren ansöker du alltså om lånelöfte och bolån, medan du använder en vanlig låneförmedlare för att ansöka om lån till kontantinsatsen (ett vanligt privatlån).

Du får personlig kontakt med långivaren

Även om du beviljas ett bolån via en bolåneförmedlare måste du i de allra flesta fall ändå träffa långivaren i fråga och gå igenom villkoren och upplägget för lånet. Du får alltså en mer personlig kontakt med långivaren du skriver avtal med och kan både snabbt och enkelt få svar på dina frågor och funderingar.

När du ansöker om lån utan säkerhet, som privatlån och blancolån, har du och långivaren i princip aldrig någon fysisk kontakt, utan allt sker digitalt online. För många kan det säkert kännas som en fördel, medan andra saknar att inte kunna diskutera upplägg och villkor ansikte mot ansikte.

Vilken bolåneförmedlare ska jag välja?

Vilken bolåneförmedlare du ska välja beror på dina förutsättningar och behov. Olika bolåneförmedlare kan ha lite olika villkor, och de har även olika många långivare som de samarbetar med.

Vår generella rekommendation är att du satsar på en bolåneförmedlare som samarbetar med många olika banker och långivare och har relativ lång erfarenhet av att jämföra och förmedla bolån. Kolla gärna upp omdömen från tidigare och befintliga kunder för att få en bild av hur bra bolåneförmedlaren är och om det kan vara ett alternativ för dig.

De populäraste bolåneförmedlarna är Compricer, Lendo, Lånekoll och Zmarta. Samtliga samarbetar med några av de största långivarna på marknaden, och alla får även relativt höga kundbetyg på Trustpilot.

Så ansöker du om bolån via en bolåneförmedlare

När du väl har bestämt dig för att ansöka om bolån eller lånelöfte via en bolåneförmedlare är processen både smidig och snabb. Och den ser dessutom i princip likadan ut oavsett vilken förmedlare du väljer. 

Ansök om bolån eller lånelöfte så här

  1. Välj om du vill ansöka om bolån eller lånelöfte.
  2. Fyll i uppgifter om dig själv och bostaden du är intresserad av.
  3. Skicka in ansökan och signera med BankID.
  4. Bolåneförmedlaren behandlar din ansökan och återkommer med erbjudanden.
  5. Utvärdera de låneerbjudanden du får och välj det som du tycker matchar bäst med dina krav.
  6. Har du ansökt om lånelöfte kontaktar du långivaren innan du skriver på kontraktet för bostaden.
  7. Har du ansökt om bolån signerar du avtalet och går vidare i processen tillsammans med långivaren.

Kan jag ansöka om bolån via bolåneförmedlare med betalningsanmärkning?

Ja, även om du har betalningsanmärkningar kan du i de flesta fall ändå ansöka om bolån via bolåneförmedlare. Flera bolåneförmedlare samarbetar ofta med ett par långivare som beviljar lån trots betalningsanmärkningar, till exempel Lendo och Lånekoll. Då kan det dock finnas andra krav du måste uppfylla för att få ett lån.

Ansöker du om lån med betalningsanmärkning är det desto viktigare att du ser till att få bra villkor på ditt lån, och att du har sett över din ekonomi noggrant innan du ansöker. Ha även i åtanke att du kanske inte får svar från lika många långivare och att räntan kan bli högre än om du inte hade haft en betalningsanmärkning.

Finns det bolåneförmedlare som inte använder UC?

Nej, alla bolåneförmedlare på marknaden använder UC som kreditupplysningsföretag. Men å andra sidan tar en bolåneförmedlare bara en enda kreditupplysning när du ansöker om lån, så det borde inte spela så stor roll att den görs via UC.

Skälet till att många vill undvika UC är att inte få flera kreditupplysningar i registret, men om du har betalningsanmärkningar och andra skulder kommer de fortfarande att synas, oavsett vilket företag som tar kreditupplysningen.

Vanliga frågor om bolåneförmedlare

Vad gör en bolåneförmedlare?

Bolåneförmedlarens uppgift är att koppla ihop dig som ansöker om lån med en långivare som matchar dina förutsättningar och behov. Målet är att ge dig ett så förmånligt bolån som möjligt.

Måste man ha BankID för att ansöka om bolån via bolåneförmedlare?

Ja, i de flesta fall krävs BankID för att du ska kunna signera avtalet med långivaren digitalt.

Använder alla bolåneförmedlare UC?

Ja, alla bolåneförmedlare använder UC som kreditupplysningsföretaget. Å andra sidan är det bara en kreditupplysning som görs när du ansöker via bolåneförmedlare.

Kan jag använda en bolåneförmedlare om jag har betalningsanmärkningar?

Ja, de flesta bolåneförmedlare samarbetar med ett par eller flera långivare som beviljar lån trots betalningsanmärkningar. Då finns det dock i regel vissa krav du måste uppfylla som kompensation. Du få också räkna med något sämre villkor än om du inte hade haft betalningsanmärkningar.

Kostar det något att använda en bolåneförmedlare?

Nej, du ansöker om bolån via en bolåneförmedlare helt gratis.

Måste jag acceptera låneerbjudanden från bolåneförmedlaren?

Nej, din ansökan hos en bolåneförmedlare är aldrig bindande. Du är alltså inte skyldig att acceptera något av de erbjudanden du får.